dave_dömper Creative Commons License 2022.05.21 0 0 7076

Négyen maradtak a holnapi döntésre (Yokozuna, Takanosho, Daieisho, Sadanoumi). Utóbbi kettőnek még

lehet esélye  beérini a két "élen állót", de ehhez mindenképpen győzniük kell holnap. A két élen álló már meccselt egymással. Daieisho meccselt mát mind Terunofuji-val (rögtön kezdésnek verte őt), mind pedig Takanosho-val (kikapott tőle). Éppen ma verte Sadanoumi-t, így neki holnap egy eddig ismeretlen juthat.

Sadanoumi holnap csakis Takanossho-val kerülhet szembe. Azért csak vele, mert a Terunofuji-Takanosho

meccs volt már az úgymond "rendes játékidő"-ben, így ők ketten már csak a play off"-ban találkozhatnak

Ezért Takanosho holnap csakis Sadanoumi-val kerülhet szzembe és Daieisho három riválisával már nem meccselhet, csakis egy esetleges "play off - ban". Mind Daieisho -nak és Sadanoumi -nak, csak és csakis

abban az esetben van esélye "play off"-ra, ha holnap ők ketten győznek (szükséges feltétel) és valamint Terunofuji, valamint Takanosho, egyidejűleg, mind a ketten veszítenek (elegendő feltétel). Terunofuji-nak

holnap szerintem Mitakeumi következhet, aki számára már nincs érdemi tétje atornának, ő mindenképp

"kado ban" Ozeki indulhat Nagoya-ban, akárcsak Shodai, aki ma - Terunofuji val szemben vesztett és így ugyancsak Kado ban Ozeki lesz a nagoya Basho-n..

Ez utóbbi egyben azt is jelenti, hogy hármuk közül, egyes -e gyedül Takakeisho az, aki - ugyan még nem biztosította be a stássusát a Nagoya Basho-ra, de - legalább egy holnapi győzelemmel  még van esélye

a szépítésre (a minimális kachi koshi begyüjtésére. Ellenkező esetben mindhárman "Ozeki-betli", amire

nem emlékszem, hogy mióta csak követem az eseményeket, lett volna egyetlen Basho torna keretében  precedens erre, de hát Istenkém, úgy látszik, hogy előbb - utóbb ezt is meg kellett érnünk. Végtére ez is egyfajta szenzáció, ha egyszer - már a torna nem kényeztetett el senkit az eget verő szinvonalával és az öldöklő küzdelmekkel.

Nagyjában egészében - szerintem tisztázódott az is, hogy a Nagoya Basho-n kik folytathatják a Juryo-ban

és onnan kik kerülhetnek fel a Makuchi-ba. A kiesők - szerintem Kagayaki, Kotokuzan, Ishiura (akit igazán felettébb sajnálok), valamint Azumaryu lehetnek, míg a Juryo-ból a Makuchi-ba  felkerülők esetében úgy gondolom, hogy azok Chiyomaru, Hidenoumi, Tsurugisho és Ryuden lehetnek majd.