Törölt nick Creative Commons License 2000.02.08 0 0 175
Aki azt kéri számon, hogy miért nem foglalkoznak a hallgatók problémáival, az talán felvethetne néhány _konkrét_ javaslatot, mert így belebeszélni a semmibe nagyon könnyű. Ki kellene állni a folyosókra, és lasszóval befogni az arra járó hallgatókat, majd lekötözni és addig vallatni, amíg nem számol be néhány problémáról?
"Néma gyereknek az anyja pi...ját"-mondja a közmondás, és ez itt is nagyon ül. Nem hallotam még olyanról, de nem is tapasztaltam, hogy a hallgató bement volna problémájával az oktatóhoz, az pedig elküldte volna. Igaz, olyat sem sokat tapasztaltam, hogy egyáltalán bement a hallgató. Várni a sültgalambot, hoyg majd valaki elkezd foglalkozni velem, nagyon gázos dolog. Ha valami gondom van, és egyedül kevés vagyok a megoldásához, akkor megyek tanácsért, segítségért, stb. A tanár még örül is, hogy a hallgató foglalkozik a tárggyal, hogy tudni akarja, nem csak átmenni a vizsgán, stb. Mentem már be nem egyszer, előadóhoz, tankörvezetőhöz, nevelőtanárhoz, és mindig kaptam választ a kérdéseimre, tanácsokat adtak.
Nagyon nem szeretem, amikor számonkérik, hogy miért nem segítenek olyan embereken, akik maguk nem teszik meg az első lépést a helyzetük javulásához. Mert ez kell.
Továbbá zavar, hogy itt többen alapértelmezésnek veszik, hogy a BME-n ok nélkül szívatnak és megaláznak hallgatókat, és azért magas a bukási arány. Hát egy nagy frászt. Előfordul, de nem jellemző. És kérem, ez komoly tudomány, itt vannak nem tisztán beseggelhető tananyagok, ráadásul rutin kell hozzá, ami időigényes is, tehát foglalkozni kell vele huzamosabb ideig, ha valóban érteni akarod. És ha nem tudod, akkor nem fogsz átmenni, mert az intézmény saját magát járatná le, a saját színvonalát nyomná le a béka feneke alá, ha így el lehetne végezni.
Azt meg már csak gyorsan megjegyzem, hogy bizony nagyon nehéz elfogadni és tudomásul venni azt, hogy valamihez nem értünk, és hogy valamiben teljesen balfékek vagyunk. És az ember ilyenkor elkezd másra mutogatni, hogy de miért nem segített, de miért nem lehetett ezen átengedni, meg hogy rohadjonmegmegszívatott. Azt meg pláne nem szeretjük belátni, hogy ellinkesekdtünk valamit, és azért nem jött össze.