lujza Creative Commons License 2000.02.07 0 0 157
"BTW, meg nem valaszoltal arra, amikor megemlitettem, h egyik, a 70-es evek elejen a BME-re jart baratom szerint a BME akkoriban sokkal belterjesebb, sokkal tekintelyevubb volt. Nem lehet, h ez befojasol abban, amikor a MAI BME-rol beszelsz? "

Mert nem értem a kérdést.
Mi az, hogy belterjes ? Ha azt érted, hogy leginkább mérnökcsemeték jártak oda, akkor nem igaz.

Tekintélyelvu ?
Ha ezen azt érted, hogy a tanszékeket olyan emberek vezették, Ronkai, Csáki, Imre, Prohászka, Simonyi, akkor igazad van, mert az o szakmai tekintélyüket tényleg nehéz volt elvitatni.

Az erosáramon akkoriban a tankörvezetoket jórészt az EVT adta, a gyakorlatok kb 20 fos tankörökben zajlottak, így óhatatlanul személyes kapcsolatuk volt minden hallgatóval. Nem 4 órát töltöttek 600 emberrel hetente, hanem 6 órát 20-al.

A kollégiumban az évfolyamon szervezetten foglalkoztak a ZH-k eredményeivel, a nagyon lemaradó hallgatókkal.
Akik nagyon csehül álltak, személyes probléma miatt, azoknak a jobbak segítettek, akik pedig reménytelenül elmaradtak, annak segítettek a problémamentes távozásban, pl. ne bukott félévvel távozzon máshová.

Nem egy bivak tömeg volt az évfolyam, mindenki számon volt tartva, senkirol nem hallottam olyat, az öt év alatt, hogy akár sikertelen öngyilkossági kísérléte lett volna.

Rengeteg probléma volt persze, akkor is, de senki nem halt bele.
Az egyetemet nem mindenki végezte el akkor sem, de mindenki túlélte.

"A gojataborba nem kotelezo senkinek sem elmenni."
A bejelentkezés viszont kötelezo és ott azzal fogadják : hogy nicsak, te nem voltál golyatáborban ? És beindul a pótszivatás.

"Aki mernoknek megy, az tudja, hogy az egyik legkurrensebb, legjobban fizetett szakmat valasztja, es meg a jeg hatan is megel majd. Ezert szerintem aldozatot kell hozni."

A közgazdászok is ölég jól megélnek.
A PSZF-t végzettek se mennek koldulni, aztán mégse megy ez gyilkos hajsza, arrafelé...

Persze diplomát szerezni nehéz, fáradsággal, lemondással jár.

Azonban a diákok öncélú sanyargatása embertelen, senkinek nem használ. Azoknak sem, akik okozzák, azoknak sem, akik elviselik.
A diploma értékét sem növeli.

"...a kevésbé szivatós tanárhoz bejelentkeznek, s aztán a férohelyet pénzért próbálják értékesíteni? "
Kizart dolog. Konkretumokat hallottal? Mert az ijenert IMHO fegyelmi jarna. Viszont meg semmi ijent nem hallottam."

Konkrét eset. Le is bukott a hülyegyerek. Mindenesetre könnyebb a kölöknek fegyelmit adni, mint a "kereslet" kiváltó okát megszüntetni.

A tanszékvezetonek is kényelmesebb a diákot buzerálni, vagy tojni az egészre, mint a jellemhibás beosztottját megrendszabályozni, pláne, ha az illetonek jó hasznát veszi a "megélhetési különmunkájában".

Minden egyetemi és kollégiumi vezetonek ajánlom olvassa el/újra Golding : "Legyek ura" cimu, idevonatkozó "szakkönyvét".