"Sok féle galaxis létezik, például törpe gömbhalmazok..."
Igen, vannak ilyenek is. Ezek vagy nem forognak, vagy csak nagyon lassan. Közel gömb alakúak, és a középpontjukban valószínűleg van egy nagy tömegű égitest.
Én azonban szándékosan forgó galaxisokról beszéltem, amelyek korong alakúak és nincs a középpontjukban égitest. Ilyen a Tejút, és az Androméda.
"A létrejövő centrifugális erő, csak késlelteti a csillagok középpontba húzódását."
Nem. Meg is akadályozza a központba zuhanást. A perdületmegmaradás törvénye miatt. Minél közelebb kerül a központhoz a csillag, annál nagyobb lesz a keringési sebessége, ami megnöveli a centrifugális erőt olyan nagyra, ami már egyensúlyt tart a gravitációval. Akkor már nem tud közelebb kerülni a középponthoz.
"Egy bolygó felszínén kimérhető Coriolisz-erő utal a tengely-körüli forgásra..."
Coriolis erő csak akkor van, ha a test (vagy folyadék, vagy a levegő) mozog a föld felszínén. Ha nem mozog akkor csak centrifugális erő van.
"Ha mértek ilyen eszközökkel a Holdon, akkor kiderült, hogy valós, vagy relatív a forgása. "
Tudomásom szerint sem centrifugális erőt, sem Coriolis erőt nem mértek a Holdon. Sőt tudtommal az űrkomp leszállásakor és a felszállásakor sem számoltak vele. Szerintem nem is kell, mert a Holdon nincsenek ilyen erők.