Intruder Creative Commons License 2000.02.06 0 0 117
Sziasztok,

Előre bocsájtom és hogy természetesen nem értek egyet az öngyilkossággal mint menekülési v. megoldási móddal azonban lenne néhány megjegyzésem az eddig elhangzottakhoz:
- a 'gyengék elhullanak' igen magasszintű gondolathoz csak annyit tennék hozzá, hogy ez az elv az állatvilágban, a dzsungelban működőképes és természetes. Csakhogy nem élünk a dzsungelben. S egy civilizált társadalom diplomás, intelligens tagjaitól kicsit empatikusabb véleményt vártam volna. Az empátia ui. szintén része az intelligenciának. Úgy mellesleg.
- Aki azt állítja, hogy soha nem fordult meg a fejében egyetlen pillantra, egyetlen századmásodpercre sem, hogy most aztán vége mindennek, nincs tovább, ennyi, konyec, elég volt stb... az vagy nem volt soha tényleg nehéz helyzetben vagy saját magát is becsapja. (Persze többség soha nem teszi és ez a normális!)
- 'a szivatások az egyetemen felkészítenek az életre....' . Na ne. Egy pillanat. Valamit azért jó lesz végig gondolni. Az iskola nem kommandós kiképzés v. túlélő tábor. Egy egyetemnek feladata a megfelelő tudás, ismeret átadása és annak a lehetőség szerinti objektjv számonkérése. Nem hinném viszont, hogy itt kellenne elvégezni a hallgatók mentális felkészítését az életre pláne nem ilyen áron. Szelektálni természetesen kell, de 90%-ot és a lehetőség szerint a tudás alapján nem pedig hogy kinek mondják be az idegei hamarabb az unalmast. Apropó hamár életre való felkészítésnél tartunk nem lenne sokkal célszerűbb ezt a célt felesleges tantárgyakon (mondjuk például néhány olyan tantárggyal ami x prof.dr.rektor személyes hobbija csak éppen teljesen felesleges az adott szakon....) keresztül történő szopatások helyett korszerűbb tananyaggal, felszereléssel, használhatóbb ismeretekkel elérni???
Mert az ugye mindenki tudja - pláne az infósok - , hogy az BME mitosz ide v. oda az iskolában megszerzett tudás elég kevesett ér saját tanulás, a legfrissebb ismeretek elsajátítása nélkül..... Szóval a szivatás nem más mint pótcselekvés ebben az esetben éppen úgy mint mondjuk a hadseregben, de ez már egy más topic.......
(Megjegyzés: a Kandón végeztem most már öt éve, és eddig soha nem éreztem hátrányát annak, hogy nem szivatták szét az agyamat 20 tonna diff. egyenlettel v. x+1 pótvizsgával. Soha nem hiányolták, soha nem volt emiatt kevesebb a fizum, amikor pedig BME-n végzett srácokkal dolgoztam együtt akkor sem éreztem rosszul magam , hogy hú milyen hülye vagyok hozzájuk képest. Ezzel nem akarom lehúzni a BME-t és persze ez teljesen szubjektív ha valaki úgy érzi, hogy a BME infó szak számára hasznos volt és megérte a sok szenvedés akkor áldásom rajta)
- 'nem feltétlenül a tanárok hibája, hogy a diákok 90%-a megbukik' Hát igen. Ez elméletben talán igaz, csak a valóságban általában nem is egy bizonyos egyetemhez, nem szakhoz vagy nem is tantárgyhoz hanem bizony egyes tanárokhoz kötődnek ilyen magas bukási arányok. S azért ez bizony szerintem több mint érdekes. Mert akkor ebből az következik, hogy a vagy a tanár annyira zseniális, hogy az általa megkövetelt szintet senki nem éri el, vagy nem képes a tananyagot érthetően átadni, vagy egyszerűen nála nem stimmel valami mentálisan és nem a diákjainál ;-).
Szóval ha tényleg ennyi öngyilkos van x egyetem y szakán akkor ott azért valami gond van...Mert érdekes lenne tudni, hogy a szintén nem könnyű egyetem hírében álló orvosin hányan ugrálnak ki évente a koleszből...Már persze az emeletről...

Üdv.
Intruder