Napjainkban csökkent az élelmiszerek magnéziumtartalma, éppen ezért válik táplálkozásunk kiegészítése a magnéziumban gazdag táplálékokkal egyre fontosabb kérdéssé.
A magnézium-sók általában vízoldékonyak, a magnézium hibás konyhatechnikai eljárások miatt azonban elveszhet, mert a túl hosszú ideig tartó mosással-áztatással, valamint a főzővíz kiöntésével a magnéziumot is eltávolíthatjuk a táplálékból.
Az állati eredetű táplálékok térhódítása a magnézium-bevitel csökkenéséhez vezet. Általában ugyanis az állati eredetű táplálékokban kevesebb magnézium van.
A „túlfinomított” és magnéziumszegény élelmiszerek (pl. gabonaipari termékek: fehérkenyér, finom pékáruk) túlzott fogyasztása a magnézium bevitel csökkenéséhez vezet.
A túlzott fehérje-bevitel, növeli a magnéziumszükségletet és rontja a felszívódást.1
A túlzott sajt-, tej-, és túrófogyasztás magas kalciumtartalmával is csökkenti a magnézium-felvételt, mivel a kalcium és a magnézium rontják egymás felszívódását. A zsírokban gazdag ételek ugyancsak csökkentik a magnézium felszívódását.
Alkoholfogyasztás: az alkohol gátolja a magnézium felszívódását és fokozza a magnézium kiválasztását a vizelettel.
A foszfátokban gazdag élelmiszerek (üdítőitalok, fagylaltok) gátolják a felszívódást és ezért fokozzák a bélben a magnéziumkiválasztást.1
Diétáknál és fogyókúráknál nem szabad megfeledkezni a magnézium-bevitelről, de a diéta mellett a többi ásványi anyag és vitaminszükséglet fedezése is s zükséges!
A fellelhető forrásvizek és ásványvizek magnéziumtartalma nagymértékben eltérhet, ezért az ásványvizek magnézium-tartalmát is figyelembe kell venni...