ggabor1012 Creative Commons License 2022.04.21 0 0 6982

Üdv minden Sumo-rajongónak! :)

Mint a fórumon új (de a témában már régi - Akebono aranykora óta - rajongó) ember, szeretném a véleményeteket hallani: szerintetek Wakatakakakage felérhet-e a csúcsra (Yokozuna), ill. ha igen, mikor.

Amikor először láttam őt versenyezni, azt gondoltam, hogy ő nem elég testes ahhoz, hogy tartósan felkerüljön a sanyaku-ba, max. néha majd épp elcsípi az Komusubi-rangot, ahonnan (mivel túl erős ellenfelekkel kerül össze) visszazuhan a Maegashira TOP10-be. De most nemhogy Komusubi vagy Sekiwake lett, hanem már Ozeki rangra tör lassan, ha ilyen formában marad (és szerencséjére van is hely "odafönn", van űr, amit ki lehet tölteni - még ha Taka és Shodai is túlélte a lefokozást). Aztán visszanéztem a statisztikáit és meglepődtem, hogy milyen gyorsan ment végig anno az alacsonyabb osztályokon (igaz, volt kis megtorpanása is, de kinek nem) - pont 5 évvel ezelőtt kezdődött csupán egyáltalán a karrierje.

És ahogy megyünk előre, látható, hogy a technikája és a szíve mellé kezdi súlyban is kicsit megszedni magát, melynek többsége egyértelműen izom nála, nem csak fölös zsír. Az pedig mára már lassan különleges, hogy az izületei is jól bírják (nyilván a relatív alacsonyabb súlyának és erős izmainak is köszönhetően), így az 5 év alatt összesen egyszer kellett basho-t félbeszakítania sérülés miatt.

De kérdés az, hogy a mostani teljesítményét (ahol Sekiwakeként azért már gyakorlatilag csak nehéz ellenfeleket kapott) tudja-e tartósan hozni - esetleg kell-e ehhez még neki +10-20-30 kiló, ill. lesz-e belőle a következő Yokozuna?

Megtanultam, hogy 1-1 basho alapján az ember ne vállalkozzon hosszútávú becslésre a sumoban, mert a napi (kétheti) formák nagyon változóak tudnak lenni és tudnak olyanok is basho-t nyerni, akikből aztán még Ozeki sem lesz (perpill pl. Daisho) és sokan vannak, akiket felvisz a lendületük ugyan az Ozeki rangba, de az utolsó "lépést" már nem tudják (ilyen vagy olyan okokból) megtenni (pl. Tochinoshin). Ezzel együtt Waka-nál valahogy én azt érzem, hogy bármi benne van - pozitív értelemben. Vagy?