.ETNA. Creative Commons License 2022.04.20 0 0 5254

Szia!

Nem tudom, hogy olvasod-e még. De azért leírom, amit olvastam, hallottam, tapasztaltam, vagy amit a saját példámból kiindulva tudok.

Simán lehettél már az oltás előtt  - alatt ! - is tünetmentes covidos. Nehéz így utólag megállapítani, ahogy azt is nehéz lenne igazolni, hogy én vajon voltam-e (14ezer felett van az ellenanyag-szintem úgy, hogy novemberben kaptam a 3. oltást!!), csak mert az én tesztem - igaz pár nappal a férjem tesztje után - negatív lett, ő viszont igazolt covidos volt és elég rendesen voltak tünetei is, szóval tuti nem csak fals-pozitív.

De hogy autoimmun betegként, biológiai terápiásként megúsztam talán az ő betegsége kezdetekor (amikor azt hittük, hogy csak náthás), kb. 3 nap orrfolyással és az eldurvult (de szerencsére csak kisebb mértékben a tüdejére és inkább az étvágyára kiható, otthon gyógyuló) covidját ugyanabban a lakásban élve nem kaptam el .. azért az nem semmi. Még akkor is, ha egyébként igyekezett az emeleten tartózkodni .. de mégis csak egy lakás, egy légtér, egy fürdőszoba stb.

Olyanról már hallottam, hogy covidos volt és post-covid tünetként erős reumatikus fájdalmai vannak hetekkel, hónapokkal a betegség után is, olyat is, hogy a covid oltás miatt fellángolt az egyébként remisszióban lévő - igazolt - autoimmun betegség, de olyat, hogy valaki oltás után lett autoimmun beteg, de egyébként MINDEN lelete negatív ... na olyat még nem!

Elvileg nincs kizárva, hogy szeronegatív autoimmun beteg vagy (vagyis a vérből kimutatható értékek, pl. antiCCP, reumafaktor stb. negatív), de hogy az immunpanel sem mutat semmit az furi. Készült egyáltalán ilyen? ("Az autoimmunbetegségek diagnosztikáját a laboratórium autoantitest kimutatással és speciális immunológiai laboratóriumi tesztekkel támogatja.") Kimutatható valamilyen autoantitest, ami utalhat valamilyen betegségre?

A Szent László Kórházban (Dél-Pesti Centrumkórház) van post covid ambulancia, szerintem van ilyen a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán is, de a háziorvosod is biztosan tud segíteni. Érdemes - ha budapesti vagy - ezeket az intézményeket felhívni, vagy elzarándokolni és személyesen érdeklődni, esetleg a háziorvosod segítségét kérni. A terápiát általában diagnózis esetén kezdik el, hiszen a célzott terápia a leghatásosabb, de a pontos diagnózisig is szoktak valamilyen "tűzoltást" alkalmazni, de általában csak nemszteroid gyulladásgátlóval kezdik (még diagnózis esetén is ez a sorrend!!) és csak ezután jön a bázisterápiás szer (pl. methotrexát), ami azért már durvább ....

Azt pedig nehogy elhidd, hogy soha többé nem fogsz tudni futni stb. ! Voltam már az RA (rheumatoid arthritisz) elején olyan állapotban, hogy konrétan a WC-re nem tudtam leülni (oda kimenni is alig), naponta jártak injekciózni, a diagnózis követő második évben már kaptam a biológiai terápiát (azóta is) és lazán felmegyek az emeletre, kirándulok stb.. Nyilván nem erőltetem meg direktben az ízületeimet (ennek köszönhetően meg is híztam kicsit:-) ) , de nem korlátoz semmiben. Egyszóval a gyulladás csökkentése fontos, de a diagnózis talán még ettől is fontosabb ! Ha mégis szeded a methotrexatot, akkor feltétlenül szedj hozzá folsavat és valamilyen hajvédőt (Biovanne stb.) kúraszerűen (3 hónap ... majd pár hónap szünet stb.). Remélem, hogy csak post-covid és nem autoimmun!

Előzmény: timycat (5253)