3. rész
Tehát gyors és stabil a vonal, mégis keserű a szám.
Velem néhány hónapja olyan szerződést kötöttek, hogy bruttó 78eFt fizetek 12 hónap alatt, egyenlő részletekben. Ezért kaptam egy belső ISDN modemet + a szerelést.
Szerintem a két eszköz /modem, végberendezés/ + a szerelés nem áll arányban a befizetendő, egyébként akciós! árral. /Ráadásul a végberendezés nem is lesz az én tulajdonom./
Ha januárban rendelem + a szolgáltatást 15eFt-ért
/havi 10eFt forgalmi vállalással, csak a neten majdnem ennyit csinálok/,
+18eFt a modemért kapom ugyanezt.
/a 18eFt-ot két év alatt, havi 750Ft-os részletekben kell fizetni./
Tehát 78eFt vs. 33eFt.
Ha várok 4 hónapot a megrendeléssel, bruttó 35eFt-al kevesebbet fizetek! Persze ahogy barátom mondaná, vásár után okos a paraszt. :((((
Ha stabil és gyors a vonalad /40-42 000bps/ szerintem nem érdemes ISDN vonalat venni. Ha sokat lógsz a neten és zavaró, hogy nem érnek el telefonon, inkább vegyél egy másik vonalat. Bár szerintem egy igazán jó akciót kifogva, nincs jelentős ktsg. növekedés ISDN vonal esetén se. "A MATÁV vállalja, hogy a csomagok részét képező ISDN2+ havidíját két évig nem emeli!"
http://www.matav.hu/akcio/isdn/index.html
Persze nem kell mindent elhinni, a Matáv szemérmetlenül HAZUDIK, hiszen ugyanezen az oldalon az is szerepel:
"hívószámkijelzés, hívásátirányítás, hívástartás, hívásvárakoztatás az alapszolgáltatás részei"
Egy nagy fenét. Az "alap csomag"-nak nem részei! Az analóg vonalakon megszokott digifon szolgáltatások mindegyikéért kb. 200Ft-ot kell fizetni /netto/, vagy "komfort csomag"-ot venni +750Ft-ért. /netto/ És ha nem figyelsz észre sem veszed, hogy konferencia beszélgetés pl. _nincs_ az ISDN szolgáltatások között.
Dokumentáció: na az nincs.
Míg az analógról igénybe vehető digifon szolgáltatásokról kiadtak egy 28 oldalas füzetecskét, az ISDN-ről szinte csak az igénytelen marketing duma van.
Pl. még mindig nem tudom, mit jelent az alap csomagnak, a "Végberendezés-hordozhatóság (TP)" hívásfelépítési szolgáltatása. Vagy ha végre normális számlát küldenek és megrendelem a hivásvárakoztatást, mivel tudom aktivizálni vagy kikapcsolni. Vagy ezeket csak ISDN készülékkel használhatom?
Végkövetkeztetés: az ISDN technikailag kiforrott, ami beválthatja a hozzá fűzött reményeket, de a monopolhelyzetben lévő Matávtól az Isten óvjon meg minket.