"Ott Szegeden aránylag biztonságban volt, amennyire én tudom eszközei lettek volna, önként jelentkezők hiányoztak."
Hát éppen ez az, hogy csak aránylag volt biztonságban, mivel a franciák románbarátsága miatt fennállt a veszélye annak, hogy a románok esetleg lefegyverezhetik az éppenhogy megalakult nemzeti hadsereget. Ez volt az egyik oka annak, hogy Horthy a főhadiszállását Siófokra tette át.
És ami a nemzeti "hadsereg" fegyverzetét illeti, az is eléggé siralmas volt. Amikor ugyanis a nemzeti hadsereg 1919.aug.09-én Szegedről elindult a Dunántúlra, akkor 2 gyenge zászlóaljból, 1 huszárszázadból, 1 tüzérosztályból, 1 utászzászlóaljból és kb. 1000 főt kitevő tiszti századokból állt. Ez kb. a legnagyobb jóindulattal is max. 2500 ember. A Dunántúlon hozzájuk csatlakozott még az Ausztria területéről visszatért, Lehár Antal ezredes vezette 5 zászlóaljból, 5 ütegből és 4 páncélvonatból álló alakulat, ami a kezdetekben kb. 4500 embert jelentett. Tehát ezt a fegyveres erőt csak nagyon nagy jóindulattal lehet hadseregnek nevezni. Ezért is kellett a pl. románoknak fegyverteket átadniuk nekik, mert különben még a rendfenntartást sem tudták volna biztosítani a megmaradt országban.
A nemzeti hadsereg fegyverzetét egyébként azokból a dunántúli laktanyákból szedték össze, amiket a bolsevikok hátrahagytak, és a románok már nem tudtak kifosztani...