Elion Creative Commons License 2000.01.27 0 0 49
Ha már egyszer experte így leleplezett, igen én vagyok Elion Narok, a USS Árpád kapitánya, sőt mi több, a Magyar Star Trek Klub vezetője vagyok (eddig nem akartam hivalkodni vele). Természetesen a topicon nem hivatalos minőségemben veszek részt, az itt megjelenő vélemények teljesen magán jellegűek, még akkor is, ha azokban a klubra, vagy a klub által szerzett információkra hivatkozok.

Tetszenek a témák, csak így tovább! Ha valakinek a klubbal kapcsolatban van kérdése, szívesen válaszolok azokra is.

A klub hivatalos információi szerint 2000. Február 4-én (péntek) 2300-tól hetente, azonos idősávban fogják folytatni a Trek vetítést. A levetítésre váró filmek: ST: IV, ST: V, ST: VI. Összesen ennyit vettek meg, és nem fogják (legalábbis egyelőre) vetíteni egyik sorozatot sem.
Az időpont változás oka: kis nézettség. Tisztában vannak a Trek külföldi sikereivel és valami hasonlót vártak tőle, ezért vették meg. Sajnálják (és nem értik), hogy miért nem jött be. Megmondtam nekik (nem a filmekkel kellene kezdeni, jobb kampány, stb.), de nem könnyű változtatni a helyzeten.

Az RTL-től származó, nem hivatalos, de elég megbízható információk szerint ők sem vettek Trek-et, de dolgozunk az ügyön. Bízzunk a Babylon 5 sikerében, az egy jó lehetőség lenne, hogy „berántsa” a Treket az országba (ha az bejött, talán ez is alapon).

Szintén hivatalos forrás szerint 2000. Április 10-én megjelenik lakossági megvásrlásra a Star Trek: Űrlázadás. Tudom, mi a véleményetek a szinkronról/fordításról, de a Star Trek népszerűsítésének szerintem egyetlen lehetősége van, most ezt fogom elmondani, bocsánatot kérek a nagy terjedelemért.

Mivel valamivel több, mint egy éve tevékenykedek a Magyar Star Trek Klub vezetőségének háza táján, módom volt valamelyest megismerkedni a Star Trek Magyarországi helyzetével és azt kell mondanom, hogy elég siralmas. (megint nem mondtam semmi újat)
A közszolgálati és kereskedelmi televíziók egyaránt a többnyire dél-amerikai eredetű, megkérdőjelezhető minőségű sorozatokkal próbálják meg a képernyő elé szegezni a nézőket. Ezt önmagában sem tartom szerencsésnek, de ezek számaránya (pl. más műsorokhoz viszonyítva) már elszomorít. Isaurával nem volt semmi baj, amíg egyedül volt. (Eddig az ellenreklám!)

Magyarországon semmilyen hagyománya nincs a Treknek (és a sci-finek is elég zavaros a helyzete, de szerintem ezt nem itt kell megvitatnunk). Mivel az ország mintegy 35 év lemaradással küszköd, nem lesz könnyű a Treket eladni. Bármennyire csúnyán is hangzik ez, pontosan ezt kell tennünk, mivel a (nem csak) kereskedelmi televíziózás arról szól, hogy a műsoridőt pénzre váltják. Minél többen nézik a műsort, annál többet ér a hozzá tartozó reklámidő, ami kiváltja, hogy megveszik a folytatást. (pl. tv2: Kaméleon, JAG; RTL: Sliders)

Pillanatnyilag MO-n nem lehet nyereségesen Trek könyvet kiadni és a mozi/video forgalmazásnak se sokkal több a sikere. Persze mint minden kereskedelemmel kapcsolatos kérdésben, itt is fontos (lenne) a reklám, de nem térülne meg és csak növelné a kiadásokat. Mondják az illetékesek, és igazuk van. Mivel a Trek hazánkban egyszer sem tudott bizonyítani, senki nem meri megkockáztatni, hogy pénzt áldozzon a termék bevezetésére. Mi van, ha ez a piac nem fogadja jól a terméket? Nem tudjuk kideríteni.

Szerva nálunk, miénk a lehetőség, esetleg learathatjuk a dicsőséget is, de a lényeg, hogy nekünk, Trekker-eknek (esetleg Trekie-knek) kell megteremtenünk a Trek hazai rajongó táborát (megvan), a nézettséget (talán meglenne), a statisztikai adatokat (itt már gond van). Miért vegyen, nyomtasson, szinkronizáljon, vetítsen, forgalmazzon valaki MO-n Treket, ha azt MI nem vesszük meg, mert nem elég jó minőségű (nekik ez nem tűnik fel). ŐK csak annyit látnak, hogy van valami, amit behoznak, senkinek nem lehet eladni, csak pár hűlye (bocsánat mindenkitől, én is ide tartozok), akik csak reklamálnak.

Megoldás: Először próbáljunk minél nagyobb rajongó tábort formálni, vegyük meg, ami megjelenik, reklamáljuk, ha nem vetítik, kérjük, hogy folytassák, stb. Higgyétek el, ha a forgalmazók látni fogják, hogy növekszik a visszajelzés az időpontváltozás miatt, ha nő a nézettség, ha nőnek a bevételek (elsősorban mozi, videó, könyv), akkor majd lesz Trek. A SAT1 sem a német precizitás miatt nem változtatja a vetítési időpontot, hanem azért, mert hirtelen lehalna a telefonhálózatuk és az e-mail rendszerük a túlterheltségtől.

Segítsetek nekem minél nagyobb visszhangot kelteni a Treknek, vásároljatok ti is és el fogunk jutni oda, „ahol még ember nem járt azelőtt…” (ez a költői befejezés lehet,hogy nem volt a legjobb, de remélem, hogy a mondandó érthető)

Ezentúl rövidebb leszek.

Völgyi Attila (Elion)