dave_dömper Creative Commons License 2022.03.25 0 0 6953

Semmi gondom nincs azzal a ténnyel, hogy Nikishikigi egy kicsinység előbb fogott talajt, mint ellenfele, Chiyoshoma. A gond ott, az odavezető úton van, aminek még abban az értelemben sincs köze a sumo- birkózáshoz, hogy valami rémesen elegáns trükköt, fifikás megoldást láthattunk volna itt, a mongoltól. Ellenkezőleg. Amit itt bemutatott, az egy abszolút inkorrekt megoldás volt. Ennyi és nem több (nálam).

Takayasu és Wakatakakage :

Takayasu - szerintem - még most is statikus alkatú, mozgású és erre, a helyzeti energiára építő sumot produkál, ám most, ezen a tornán van türelme és jól alkalmazkodik a kínálkozó helyzethez. Kivéve azt

az egy helyzetet, amibe a szintén brillírozó Wakatakakage belevitte az egymás elleni meccsükön. Most

az lesz a hab a tortán, hogy holnap Shodai jön szembe és mindkettejük számára -- a saját szempontjuk figyelembe vételével - szinte élet-halál kérdése, az összecsapás kimenetele. Miután én, egy nagyon xar

alak vagyok, minden idegszálammal annak drukkolok, hogy holnap Takayasu nyerjen és Wakatakakage

is hozza a maga meccsét (Takakeisho ellen). Ebben az esetben a döntés valóban az utolsó napra marad,

de Takayasu ekkor is pozició-előnyben lesz egy gól- különbséggel. De még így is összejöhet egy play off.

A többiek a Sanyaku-ban, illetve az odavezető úton :

Most már tán el lehet kezdeni azon is filózni, hogy mi történhet a Makuchi tetején a Haru-tól a Natsu-ig

vezető úton ? Szerintem esélyes, hogy Shodai-nak Sekiwake rangban kell ezúttal küzdenie és össze kell gyűjtenie minimum 10 győzelmet, hogy ne kelljen ütősebben és legfőképp hosszabb úton megpróbálni

vissza-kapaszkodnia a most elvesztegetett poziciójába. Ez - ha lehet - még nehezebb és kíméletlenebb

feladat lesz számára, mint a mostani tornán a "kado ban Ozeki" büszke cím ellen vívott, igazán görcsös küzdelem. Wakatakakage számára, ha most összejönne egy akár 12 - 3 "kachi koshi"-eredmény, úgy a

Natsu-n ezt megismételve pályázhatna az Ozeki promócióra. Gondolom, hogy Fukushimában osztatlan

örömöt keltene, mert a három testvér közül a legfiatalabb így egy nagyon komoly magaskatra kerülne

fel és ráadásul teljesen megérdemelten. Ő valóban abszolút Chiyonofuji, szálkásított kivitelben, amire

azért manapság igen nagy kereslet lenne. Abi és Hoshoryu, mindkettő a maguk jelenlegi pozíciójában

szinte pengeélen táncolnak a kachi koshi megszerzéséért. Mind a kettőjüknek nagyon drukkolok, hogy megtarthassák a Sanyaku-beli státusukat, mert a jelen Makuchi-nak ez - szerintem - alapvető érdeke .Takanosho teljes joggal pottyanhat vissza és ráadásul nem is kevés hellyel a Maegashira - csoportba.

Ezen a tornán rendkívül indiszponált volt, nem érdemel jobbat. Akiknek most mindenképp helyet kell csinálni a Sanyaku-ban, az Takayasu (szerintem Sekiwake rangba kerül) és Kotonoaka, aki ugyancsak

teljes joggal megérdemelne legalább egy Komusubi - poziciót. Azon se csodálkoznék, ha Ichinojo és Kiribayama is felléphetne a Sanyakunak legalább az alsó polcára. A Maegashira csoport élén a többiek

legjobb esetben is csak közepesen, néhányan azonban (mint például a legfeltűnőbben Ura és Meisei)

viszont kifejezetten pocsékul szerepeltek. Akig tudom elképzelni, hogy ilyen erednénnyel legkevesebb

7 - 8 hellyel kéne most visszapottyanniok - teljes joggal.

A kuryo-ból a Makuchi-ba vezető út :

Egyetlen dolog izgatott elég sokáig (illetve addig, amig éppen Enho "el nem kapta" a Makuchiba vissza-térni szándékozó Ryuden-t. Innen már szinte nyilvánvaló volt, hogy ez még az egykor Komusubi rangot

elért versenyző számára sem fog ez sikerülni, egy lépésben. Mindazonáltal esélyes a Juryo Yusho-ra.

Előzmény: RTpapa (6951)