LtGlove:
Nekem nem annyira egyértelmű az, ahogy a fajokat az adott földi néppel azonosítod. A japán-romulán párhuzam mellett nem sok minden szól. A japánokat a második világháborúban feltétel nélküli kapitulációra kényszerítették és hosszú időre majnem tökéletesen lefegyverezték. A Romulán Birodalommal a Föderáció csak békét kötött, és hogy tart tőle, abból is látható, hogy megpróbálja magától a Semleges Zónával elszigetelni. Talán egyetlen hasonlóság az, ahogy Mr. Spock megemlíti, ezt a háborút még atomfegyverekkel vívták. De az ott egyenrangú felek harca volt. Erősen belegondolva leginkább talán a vulkániaknak felelhetnének meg. Az 1945-ös kapituláció után le kellett számolniuk a mélyen gyökerező militarista hagyományokkal, hasonlóan mint a vulkániaknak az érzelmeikkel. Mostanra pedig világszerte elismert és tisztelt nép lett belőlük, ugyanúgy mint a Föderációban a vulkániakból.
Ami pedig a bajoriakat illeti, úgy tudom, azok mélyen vallásosak és romantikusak. Ezt azért nehéz volna elmondani a kelet-európaiakról. Én inkább némi kiábrándultságot és több-kevesebb cinizmust látok magam körül. Persze az maga lenne a csoda, ha a történelmi ( és persze aktuális politikai ;-) ) tapasztalatok ellenére ez másként lenne.
Kedvenc rész:
A TNG-ből a Naked Now (A ragály). Az alapötlet annyi, hogy külső behatásra egyre többen elveszítik a gátlásaikat és a rend kezd felborulni a hajón. A maga nemében tökéletes, ahogy a mélyebb mondanivaló és a szédületes poénok ennyire egyensúlyban tartják egymást. Az emberi tudatalattiról már a TOS:Catspaw (Egérfogó) is megpróbált valamit elmondani, de nekem hamis volt az egész. Valahogy a jungi kollektív emlékezettel próbált meg operálni, aminek a létezéséről nem vagyok igazán meggyőződve. Sokkal inkább hihetőbb volt számomra az itteni freudi hozzáállás, vagyis az, hogy a lélek legmélyén a szexuális energia van lefojtva, és ha elveszik az önkontroll, ez tör a felszínre. És még egy érdekes dolog, bár ezt félve említem meg, mert nem akarok senki vallásos meggyőződésébe gyalogolni. Érdekes módon csak a "fehérek" ,értsd: feltehetően monoteista vallási/kultúrális környezetben felnőttek 'estek egymásnak'. A láthatóan ázsiai származású gépészt ez nem érdekli. Őnála feltehetően más van jó mélyre lezárva. Ő inkább a munkaeszközét szedte szét és kezdett el vele játszani. És akkor el lehet róla gondolkodni, melyik a léleknyomorítóbb vallás: amelyik a nemi ösztönt nyomja el kórósan és manipulálja bűnné, vagy amelyik a játékosságot/lutaságvágyat.
Neelixet pedig szeretném megvédeni. Tudom, hogy ő öltözik a legízléstelenebbül, de maga a karakter egy nagyon szelíd lényé, olyan szinte, mint egy barátságos macska. Mindig kedves és türelmes mindenkivel. Ahogy emlékszem, egyetlen egyszer sokallt csak be, amikor "meghalt" és az újraélesztése után kénytelen volt szembenézni azzal a ténnyel, hogy mégsincs túlvilág. Egy ilyen fordulat azért elég nagy bátorság volt a sorozat íróitól abban az Amerikában, ahol több államban még kötelezően tanított anyag a bibliai teremtéstörténet.