LáHamá
2022.03.22
|
|
-2 1
3598
|
"Lin-csi apát kolostorában egy reggel ezzel a kérdéssel fordultak az apáthoz a szerzetesek. - Mondd, apát! Mi a végső értelme a Szent Tanításnak? Mire Lin-csi válaszul elbeszélte azt a történetet, mely Vu császárral és Bóddhidharmával esett meg. Több száz évvel ezelőtt Vu császár szintén felvetette a kérdést a pátriárkának. Bóddhidharma így felelt neki. - A Szent Tanítás végső értelme a kozmikus semmi. Aztán még hozzátette: - Ám ha tudni akarod, császár, a Szent Tanítás nem is szent. A válasz meglepte a császárt, de tovább kérdezett. - Semmi szentség nincs a Tanításban? - Nincs, császár. Semmi szentség és semmi igazság. - Mi származik hát a Tanításból? - Számodra semmi - jelentette ki váratlanul a pátriárka, és végtelen nyugalommal tekintett a megzavarodott császárra. A császár nem titkolta felháborodását. - Ki vagy te, hogy azt képzeled, így beszélhetsz velem? Ki vagy te?! - Nem tudom - válaszolta csendesen a szent, majd kisétált a palota csarnokából. Vu császár hosszan nézett utána, és elmerengett. - Ha Bóddhidharma nem tudja, kicsoda ő, mit tudhatok én? "A Szent Tanítás végső értelmét" firtattam nála. Tudhatja-e bárki, mi az, hogy szent, mi az, hogy tanítás, mi az, hogy végső, mi az, hogy értelem? Túl sokat kértem tőle. Túl sokat akartam tudni - döbbent rá a császár..." |
Előzmény: LáHamá (3597)
|
|