Didergő Király Creative Commons License 2022.03.16 0 0 5271

sziasztok, megint a segítségeteket kérném a négy gyümölcsfa csemetém metszésével kapcsolatban:

1. korai meteor meggy, 2020 őszi ültetés

ez nagyon jól alakult, a vázágnak meghagyott alsó 3 ág szépen, egyformán fejlődött tovább (látszik a képeken, hogy hol lett visszametszve ültetéskor), fölöttük, a sudáron lett 3 újabb ág, így van két ágemeletem megfelelő térállásban, tökéletes, ha jól gondolom. mennyire metsszem vissza az ágakat?

2. feketicsi meggy, 2019 őszi ültetés

a kezdeti nehézségek után (besült, ahogy Hepci mondta) a tavaly tavaszi teljes visszametszésre nagyon jól reagált, hozott egy csomó elég erős hajtást, amik közül asszem hármat tavaly nyáron le is vettem. de még így is van 8 ágam, elég közel egymáshoz. hányat hagyjak meg? az alsók vízszinteshez közeli állásúak, a felső három olyan 60-70 fokban. kicsit tartok tőle, hogyha a felső hármat hagyom meg, akkor valamelyik majd középen fölfelé akar majd menni. a meghagyott ágakat mennyire metsszem vissza?

3. mutsu alma, 2019 őszi ültetés

ezt már egy kicsit "előmetszettem", mert tudtam, hogy a két egymással versengő felfelé törő ág közül az egyiket ki kell venni. alul van 3 vázág, ezek jónak tűnnek. a központi tengelynek meghagyott ág és az alsó három vázág közötti ágakkal mi legyen? itt is kérdés, hogy az ágakat mennyire metsszem vissza

4. top taste szilva, 2019 őszi ültetés

hát ez totál káosz nekem. kevés fényt kap, ezért a vázágnak meghagyott alsó 3 ágat nem erőlteti annyira amennyire kéne, illetve azokat is felfelé akarja vinni. az úttal ellenkező oldalon lévő alsó vázág alig nőtt, mert az kap a legkevesebb fényt. ezt vegyem le? akkor nagyon egyensúlytalan lesz a fa. felül megy felfelé három ág, azok következő ágemelet legyenek? mondjuk szilvánál nem tudom, hogy van-e ilyen. az idősebb stanleym katlan formájú.

itt vannak a képek, rajtuk jobb gombra kattintva, "kép megnyitása új lapon" és eredeti méretben láthatók. feltettem egy "minta almafa" képet is, valami ilyesmit akarnék a mutsuból. ez egy környékbeli golden, a tulaj azt mondta, hogy mutsuból kevésbé lehet ilyet, mert gyorsan nő és gyorsan öregszik.

köszi a segítséget előre is!