elek81 Creative Commons License 2022.03.09 0 0 11397

Sziasztok! 

A mai este után rájöttem, hogy valamit nagyon rosszul csináltam. Majd 20 kg becefrézett árpából (beleértve a malátát is) lett 2,7 liter 63%-osra visszahigított párlatom ír lepárlással. Eleve 40%-kal indult meg a kifolyó alszesz, itt már tisztában voltam vele, hogy a cukrosítás továbbra sem ment, pedig kb 2 órát főztem az árpát 72-73 °C-on, 2 % hozzáadott malátával. Majd 63 °C-on még fél órát a maradék 18% malátával.  Hiába a Betadine teszt, ezek szerint az se állja meg a helyét. De a héten beszereztem a lugol oldatot, így már ezzel sem lehet gond. 

Úgy érzem, ez édes kevés, de javítsatok ki, ha nincs igazam.

Szóval itt a hosszú hétvége, ismét neki esek egy kis árpa cefrézsnek. De! Lehet a hiba abban rejlik, hogy túl dúrva a darált árpa és nem lehet ezáltal jól cukrosítani?

Ezt mennyire kellene finomra darálni? Mindenképp enzimmel szeretnék próbálkozni, vettem GA500-as enzimet.

Ettől függetlenül mindenképpen szeretnék bele tenni 20% árpa malátát, hogy az ír alapokat megtartsam. 

Az elkészült ír jellegű párlatot is erősen pörkölt tölgy darabokon illik érlelni? 

Gt

Bármilyen észrevételt szívesen fogadok.