barbárállat Creative Commons License 2022.03.09 0 0 11394

Több dolgon ügyködök egyszerre.

Gyakorlásként még egy bourbont főztem az oszlopon. Lendületesebben ment, mint a múltkor. Próbáltam alacsonyabban vezetni a főzést, a thumperesebb ízvilágra törekedve. Ami egész jól sikerült is. Ezúttal 87 fokos lett a kp. Előpárlat alig volt, "rézelejével" együtt 1 deci, 45 liter cefréből. A thumperes főzéshez képest, tisztább, édesebb ízek jöttek. Az utópárlat hirtelen, agresszívan robbant be, megfigyeltem nálam ez 89 fokos sisakhőmérsékletnél jön, amit olyankor erősebb defi hűtéssel, el lehet odázni 90 fokig. Oszloppal még könnyebb az up elválasztás mint thumperrel. Nehéz eltéveszteni az ízét, mert nagyon koncentráltan keserű.

 

A ginig még nem jutottam el, de már megvan a hozzá való cefre, Folyékony kenyér formájában.

Kaptam egy nagyobb adag kenyeret a csirkék részére, de ők annyit nem tudnak megenni, így a felesleget, 10 kilónyit becefréztem, próbaképpen.

Nem tudom, hogy a kenyérben lévő liszt, milyen mértékben csirizesedett el sütéskor, ezért biztonság kedvéért, 72 fokon főztem egy órát 2% malátával.

Ahogy a forró vízbe dobáltam a kenyeret, keverőszárral folyamatosan aprítottam.

1kg kenyér darálás előtt kb 4L helyett foglal, darálás után 1,2-t. A kenyér nagyjából 30%- a víz így a 10kg kenyérhez 37L vizet használtam fel. 

60 fokon hozzáadtam a glükót. Jó sűrű, pépes cefre lett a végére.

A cefre erősen sós, tartottam tőle, hogy ez majd esetleg fékezi az erjedést.

De úgy tűnik, hogy nem, mert a beoltás után rövid időn belül beindult, és most is igen nagy erővel forr. Ebben talán a kenyérben lévő élesztő is segít.

A kenyér nagyjából 60%-a liszt, így 1kg kenyérből, 0,25hlf alkoholra lehet számítani, jó esetben.

Úgy tervezem, ha kiforrt, hogy oszlopon lefőzöm, kihígítom, majd aktív szenezem. Aztán oszloppal újrafőzöm, ekkor már gin kosárral, fűszerekkel együtt.

 

A harmadik dolog, amivel szórakozom, a calvados amit késznek nyilvánítottam. Nem lett szokványos, égetett hordóban érleltem, így inkább lett whisky, mint alma íze. Muskotályos, karamellás, kókuszos ízt adott a hordó. Kókuszos alma, ki hallott már ilyet? Ezért harmad rész hordózatlan almával kevertem, úgy már eléggé rendben van. A megürült hordóba meg borpárlat került, abból meg reményeim szerint finom brandy várható.

Előzmény: Dezodoros Ede (11392)