"Számomra nagyon furcsa, hogy Hoshoryu 11-4-es eredményét annyival jobbra tartották Onosho 10-5-
ös eredményénél, hogy míg előbbi Maegashira 6-ból egyenesen a Komosubi rangig menetelt, míg
másikuk egyel fentebbről, a Maegashira 5-ös rangból mindössze két sorral feljebb,"
Én, valahogy azon nem lepődtem meg ennyire azon, hogy Hoshoryu-t fel-sorolták a Sanyaku-ba. Azzal
viszont teljesen egyet tudok érteni, hogy Onosho-t, ezzel a mind-összesen két pozició fellépéssel, előre-sorolással némiképpen sikerült (talán rossz kifejezéssel élve) megalázni. Ebben - szerintem közrejátszott
több tényező is. Az egyik az, hogy Daieisho-t és Ura-t mindenképpen M1-ként kívánták besorolni (és így, szerintem teljesen méltányos módin) a kérdés valójában azzá vált, hogy Onosho lépjen előre mondjuk a
M2e helyre és mind Ichinojo, mind pedig Tamawashi egyaránt maradjon meg az eredeti pozicióikban, az
általuk a Hatsu-n elért igazán szerénynek mondható (8 - 7) kachi koshi-jukkal, Tamawashi esetében még
az is lehet, hogy itt figyelembe vették a kinboshiját. Egyébként meg, igazán volt már példa (nem is egy)
arra, hogy egy ilyen szerénynek mondható kachi koshi-val legfeljebb megtartotta a delikvens a "hozorr" pozicióját az új táblában. Minden esetre Onosho esetében valóban méltánytalanság történt, még abban
az értelemben is, hogy az egy árnyalattal jobban teljesítő Hoshoryu így 3 pozíció-sorral előrébb (és ami emellett egyáltalán nem elhanyagolható) most újonc Sanyaku-tagként kezdhet. Eszerint, ez alkalommal
a Banzuke - készítők, tulajdonképpen. a mongoloknak kedveztek (nyilván, nem tudatosan sikerült most
ez éppen így).