11_11 Creative Commons License 2022.02.22 0 0 4057

Apostol csel: 10:  fejezet :1-7, 9-12, 14-16, 20, 23-24, 34-35,  45, versek

( 2020.10.12 óra 16, 45, perc) +

( 2020. 10. 24. óra 23, 45 perc )

Kornéliusz látomása.

1 Cezáreában élt egy Kornéliusz nevű férfi, az itáliai zászlóalj századosa. 2 Vallásos és istenfélő volt egész háza népével együtt. Bőségesen osztotta az alamizsnát a népnek, és állandóan imádkozott az Istenhez. 3 A nap kilencedik órájában látomása volt. Egész világosan látta, hogy az Úr angyala belép hozzá és megszólítja: „Kornéliusz!” 4 Ránézett és ijedten kérdezte: „Mi az, Uram?” Az így válaszolt: „Imádságod és alamizsnád felszállt az Isten színe elé, s megemlékezett rólad. 5 Ezért most küldj embereket Joppéba, és hívasd el Simont, más néven Pétert. 6 Egy bizonyos Simon tímárnál szállt meg, akinek a háza a tenger mellett van.” 7 Mihelyt az angyal, aki ezt közölte, eltűnt, hívatott két szolgát és egy neki alárendelt, istenfélő katonát.

Péter látomása.

9 Másnap, amikor ezek már úton voltak, sőt közeledtek a városhoz, Péter hat óra tájban fölment a tetőre imádkozni. 10 Közben megéhezett, és enni kívánt. Míg az ételt készítették neki, elragadtatásba esett. 11 Látta, hogy megnyílik az ég, és onnét valami lepedőféle ereszkedik alá négy csücskénél fogva a földre. 12 Mindenféle négylábú és csúszómászó állat meg égi madár volt benne. 14 „Szó se lehet róla, Uram – felelte Péter –, sosem ettem én semmi közönségest vagy tisztátalant.” 15 Másodszor is megszólalt a hang: „Amit az Isten tisztává tett, azt te ne tartsd tisztátalannak.” 16 Ez háromszor megismétlődött, aztán az egész hirtelen fölemelkedett az égbe.

Kornéliusz emberei Péternél.

20 Fogd magad, menj le hozzájuk, és tétovázás nélkül kelj velük útra, mert én küldtem őket.” 23 Erre bevezette és vendégül látta őket.

Péter Kornéliusznál.

23 Másnap útra kelt és velük ment. Néhány joppei testvér is vele tartott. 24 Másnap odaértek Cezáreába. Kornéliusz már várta őket, összehívta a rokonságát és benső barátait.

Péter beszéde.

34 Péter így kezdte beszédét: „Valóban el kell ismernem, hogy az Isten nem személyválogató, 35 mindenki kedves előtte, aki féli és az igazságosságot cselekszi, bármely nép fia is

Kornéliusz megkeresztelkedése.

45. A zsidókból lett keresztények, akik Péterrel érkeztek, ámulatba estek, hogy a Szentlélek ajándéka a pogányokra is kiárad.

Előzmény: 11_11 (4056)