Nem tudom, miért, de úgy érzem támadásnak vetted, amit írtam, mint legutóbb az általad megfogalmazott és definiált egybekemping-különkemping témában, pedig, ha nem tévedek, mi voltunk már közös buliba, ráadásul, ugyan kéretlenül, de korábban írtam neked tanácsot, amikor 7/13-as átalakítót kerestél. No, mind1. Tisztázzuk: nem támadás.
Vissza a témára:
Hogy hogyan kerül ide atomerőmű, kábelméretezés, szélerőmű, fingom nincs és nem is akarom kibogozni, félek elvesznék. Tény, - és úgy látom, hogy abban egyetértünk, - hogy a kolléga lakijában a kábelezés nem gyári, ergo bármi lehet és annak az ellenkezője is.
Hogy "Miért van egyik oldalon három, míg a másik oldalon két vezeték? ", na ez egy jó kérdés, és ez az első, ami miatt a távgyógyítás kezd esélytelen lenni.
Én úgy érzem egyértelműen fogalmaztam a kollégának, hogy "Mérni, mérni és mérni KELL!". Nem megúszható. Mint, ahogyan az is célra vezető, hogy kapcsolási rajz alapján menjen neki a feladatnak.
Nem bíráltam a válaszod, csupán vagánynak neveztem, hiszen Te magad írtad, hogy "Feltételezem ". Bármilyen kivitelezési feladatban az utolsó mondatok egyike szokott így kezdődni...
És, hogy miért nem jó össze kötni a ventilátor házat a testel:
1. Nem ismert, hogy 230V-os, vagy 12V-os a ventilátor, továbbá totálisan nem ismert, hogy az energia ellátása hogyan van megoldva (230/12táp/12Akku/stb.).
A. tézis: 230V-os, minden rozé műszakilag, fémház letestelve => működés hibátlan, rendszer hibátlan, minden ok. Meghibásodás esetén fémházra fázis kerül, biztosíték leold, feladat pipa. Persze feltéve, ha nem kettős szigetelésű a rendszer.
Igen ám, de van egy B. tézis is, azon kívül, hogy műszakilag nem minden rozé, méghozzá az, hogy a venti 12V-os.
B/1. tézis: Minden megfelelően bekötve (kicsi az esély, különben működne), fémház nem játszik elektromos szerepet. Mindamellett, hogy így felesleges bekötni EPH-ba, működési hibát csak meghibásodáskor tud okozni, akkor meg nagyot. (Később megírom, miért.)
B/2. tézis: Hibásan van bekötve a 12V-os valamely vezeték rá van kötve a fém házra. Ekkor egy EPH-ba kötés létrehoz egy földhurkot.
Minekután a föld kvázi 0-a, így a következő képen látható hurok jön létre, ami nem túl jó irány, és okozhat meglepetést: