Igen, elvileg ugyanazt tudja, mint amit mi használunk. Az alfát helyettesítsd 2%-nyi lisztté őrölt malátával.
Én tudok olyan írásról, ami a skót, meg ír whiskyk gabona arányát számszerűsítené. Pedig már sokat kerestem. Egyedül a kötelező minimum 10%-nyi maláta látszik biztosnak.
Az ír egyszerű, 10-20% pilseni maláta, a többi árpa. Háromszor lefőzöd, és kész.
A skót általában blended, vagyis különböző lepárlók és különböző régiók whiskyjeinek a keveréke. (Ha jól emlékszem, a Johnnie Red Labelről olvastam, hogy 40 féle whiskyből blendelik.) Malátawhiskyből és gabonawhiskyből áll. A malátát kétszer lefőzöd sima üsttel... a gabonawhisky része már bonyolultabb. 10%-nyi malátát ahhoz is használnak, a többi gabona búza és kukorica. Folyamatos lepárlóval akár 94 fokosra, közel ízetlenre főzik. A gabonawhisky lényege, hogy az aránylag éretlen, de nagyon karakteres malátawhiskyt lágyítsa, 3 éves érleléssel is jól iható legyen (na meg olcsósítás). Ezt a részét házilag, oszlopos főzővel vagy annak híján, kénytelen vagy többször főzni, és szénszűrni (egyébként a skótoknál a hidegszűrés bevett szokás). Egyetlen cefrével nem hiszem, hogy jól lehetne utánozni, házilag is blendelni kéne legalább kétféle whiskyt.
Valahogy így csinálnám:
50% malátawhisky:
kizárólag (tőzegfüstös) skót whisky malátából
2x főzve, pálinkásan szélesre vágva
50% gabonawhisky:
10% pilseni maláta
50% búza
40% kukorica
legalább 3x főzve, szűkre vágva, szénszűrve
Talán Cloaked mester, vagy Öregnéne előrukkol valami pontosabbal, remélem.