diospyros Creative Commons License 2022.02.18 0 0 18214

 "hát ezt nem hiszem el" - nem kontra miatt írtam a Reale d'imola-ról,

hanem atifoci Albinova-jára kerestem rá, és ott láttam az olasz tájfajta kajszimról írtak...

gondolotam írok róla személyes tapasztalatot, hátha valakit érdekel.

---

magyar kontra külföldi fajták: amúgy én is a küldföldiek felé húzok, de nem

azért mert nem szeretm a magyar termékeket, sőt!!!

egyszerűen nem nagyon volt értékelhető magyar nemesítés, sajnos.

pl. ceglédi óriás nagyon altrananciára hajlamos, nálam későn is fordult temrőre,

tavasszal sokszor lefagy, stb.

magyar faiskolai tetmékek: egyrészt ismerek olyant, ahol a 2/3-a az árunak

olasz mg más külföldi, kamion szokott érkezni külföldről...

másrészt a magyar oltáványok fele, 70%-a már megeredni sem szokott, vettem magyar fajtákat magyar előállítással, és 2015-ben kb. 10-ből 4 eredt meg... legutóbb egy olyan faék egyszerű

magyar oltvány nem eredt meg, mint a Bosc kobak...

persze ez asaját tapasztalat, de valós.

külföldiek íze: tányleg van ami nem a legjobb, de ha jó érett, legtöbb finom, azért külföldön sem

csak ízérzékelésüket mazochisták élnek, bár lehet nem olyan ínyencek, mint mi... :)

(és lehet, részben rászocializálódtak a szemétre = kemény és ízetlen...)

 

Előzmény: james69 (18213)