"hát ezt nem hiszem el" - nem kontra miatt írtam a Reale d'imola-ról,
hanem atifoci Albinova-jára kerestem rá, és ott láttam az olasz tájfajta kajszimról írtak...
gondolotam írok róla személyes tapasztalatot, hátha valakit érdekel.
---
magyar kontra külföldi fajták: amúgy én is a küldföldiek felé húzok, de nem
azért mert nem szeretm a magyar termékeket, sőt!!!
egyszerűen nem nagyon volt értékelhető magyar nemesítés, sajnos.
pl. ceglédi óriás nagyon altrananciára hajlamos, nálam későn is fordult temrőre,
tavasszal sokszor lefagy, stb.
magyar faiskolai tetmékek: egyrészt ismerek olyant, ahol a 2/3-a az árunak
olasz mg más külföldi, kamion szokott érkezni külföldről...
másrészt a magyar oltáványok fele, 70%-a már megeredni sem szokott, vettem magyar fajtákat magyar előállítással, és 2015-ben kb. 10-ből 4 eredt meg... legutóbb egy olyan faék egyszerű
magyar oltvány nem eredt meg, mint a Bosc kobak...
persze ez asaját tapasztalat, de valós.
külföldiek íze: tányleg van ami nem a legjobb, de ha jó érett, legtöbb finom, azért külföldön sem
csak ízérzékelésüket mazochisták élnek, bár lehet nem olyan ínyencek, mint mi... :)
(és lehet, részben rászocializálódtak a szemétre = kemény és ízetlen...)