nazareth Creative Commons License 2022.02.14 0 1 31529

Alapvetően csak a 14 és 28/128 lépéses üzemmód közötti választást kell expliciten beállítani a dekódernek, mert a 14-es és 28-as csomagokat nem lehet egymástól megkülönböztetni. Emlékeim szerint ha 14-re van beállítva a dekóder, de a központ 28-asat küld, akkor ugyanúgy működik a mozdony, csak a világítása fog villogni, mert a 14-es csomagban még benne volt a fényszóró-parancs bitje, amiből a 28 sebességfokozatú szabványban már sebességbitet csináltak.

Azaz ha a dekóder 14-lépéses üzemmódban van, de 28-lépéses parancsot kap, akkor elvileg páratlan sebességfokozatú parancs esetén a dekóder lefelé kerekít párosra, és bekapcsolja a fényszórót, párosban meg kikapcsolja – gyakorlatilag nem próbáltam:). Fordítva, ha a dekóder van 28/128-asban, és a központ küld neki 14-est, működnie kell a dolognak, csak kicsit döcögősebbek a sebességfokozatok, viszont a lámpa is beleszól a sebességbe... szintén elvileg. Mert hogy a gyakorlatban ezt sem próbáltam. 

A 28/128-as váltás tudtommal automatikus: amilyen parancsot küld a központ, úgy reagál a dekóder; ezért a dekóderben ezt nem kell kiválasztani, csak a parancsközpontban. 

Az még jó kérdés, hogy mit csinál a dekóder, ha 14-lépésesre van állítva, de csak 128-as parancsot kap... valószínűleg gyártó-függő. 

Akárhogy is van, a 14-lépéses üzemmódot az NMRA expliciten kihalásra ítélte, nem támogatja, új dekóderekbe nem kell beleprogramozni (aztán nem kizárt, hogy az ESU némi pluszpénzért belerakta valami dekóderbe, amit aztán elnevezett "expert", vagy "gold", vagy egyéb hangzatos névre – nem ismerem az ESU-szortimentet). Minden esetre valóban csak a gond van vele. 

Egyébként ha már abból indulunk ki, hogy valaki anélkül állt neki belenyúlkálni a dekóder beállításaiba, hogy tudná, hogy mit csinál, azért néhány ponton el lehet vágni a nyakát: középső és max. sebességet levenni 0-ra; bekapcsolni a sebességgörbét, majd átállítani a pontokat 0-ra; belepiszkálni a sebességszabályzásba, és pl. a P-tagot 0-ra venni... ilyet azonban jelen esetben nem feltételeztem, és annak is gyakorlatilag 0 az esélye, hogy távgyógyítással segíteni tudunk – leszámítva a dekóder alaphelyzetbe állításának tanácsát :)

Előzmény: somytomy (31526)