Bakancs4 Creative Commons License 2022.02.12 -4 6 49465

Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek (Mt 7,1 ) Miért nézed a szálkát atyádfia szemében, a magad szemében pedig miért nem veszed észre még a gerendát sem? (Mt 7,3)

Úgy tűnik a politikai közéletet uraló acsarkodó hangnem időnként a mopedautós fórumot is eléri -- nem tudom mire jó ez .

Mindig is volt példa használt alkatrészek beépítésére a közúti járműveknél . Egyrészt a járművek is , a tulajdonosaik is , és használati körülmények is lényegesen eltérőek . És ez az agresszív hangnem azért szokatlan számomra , mert olyan járműcsoport tulajdonosai ugrottak egymásnak , amely járműcsoport szinte teljes egészében ( szerintem több mint 95 %-ban ) használt járműként került az országba . Értsd : akinek olyan járműve van ( vagyis  az EGÉSZ "autó" , am  block  ) , ami egy másik ( gazdagabb ) országban ( Ausztria) egyszer már a kukába került ; kidobták mert leélte az (ottani) életét , gazdaságtalanul lenne javítható , költséges üzemeltetni , divatja múlt  összetörték , , kopott , stb.  És az akinek ilyen ( kukából kibányászott ) járműve van , az a részletek ismerete nélkül letámadja a nagyon súlyos fogyatékossággal élő fórumtársát , Erre a célra pedig új regisztrációt létrehozni ( moderálás réme ?) nem túl elegáns ... Hát ez nekem nagyon nem tetszik .

De akkor nézzük az ördögöt a részletekben . Való igaz , hogy az esetek döntő többségében nem azokat az alkatrészeket szokták bontottként beépíteni amit az időszakos karbantartás során szedünk ki a járműből , hanem amely karambolos járművekből , illetve az egyébként is elbontott masinákból kerül ki .

Azonban van példa a tervszerűen leselejtezett alkatrészek felhasználására is .

Kitűnő példa az az akkumulátor amelyik a JDM-emben van : valami normál méretű gépkocsiból öregedett ki , de a félliteres dízelt még indítja -- és amíg indítja addig használni fogom . Ha már a jól induló Yanmart se röffenti be akkor megy majd a MÉH-be , bár lehet előtte még javítás alatt álló kis 50-es robogókat fog bikázgatni a műhelyben .

Ha már akkumulátor : a villanyautósok gőzerővel mentik cellánként vissza a szakszervizekben kiselejtezett mudulokat , ha jól értettem az írásaikat .

De jellemzőbb példa a használt gumiabroncsoké , és ez ütős , mert nagyon komoly biztonsági vonatkozása van (lenne) . És mégis : jelen pillanatban a legnagyobb használtautós oldalon gumiabroncsra 33 ezer (!) találatot ad , ahogy nézem ezek mind hasznát gumik ... Hmm...Hmm...Ennyi garantált kilométeres karambolos autó volt az elmúlt időszakban ?  Egyébként a használt gumi sem ördögtől való , ha csak abból indulok ki , hogy a téli gumi követelménye a 4mm-es profilmélység . Ha ennél kevesebb akkor is nyugodtan használható , csak nem tekinthető téliguminak . Nyilván sokan leveszik a 4 mm-t elérve -- fontosnak tartják , jogszabály kötelezi ( olyan országban használják ) , csak akkor fizet a biztosítójuk stb. Ez a levedlett gumi ettől még forgalomképes : lehet használni nyáron , mopedautón , utánfutón .

Visszaérve a lengéscsillapítóhoz , ami a mopedautón elég sajátos képződmény . Egyrészt aránytalanul drága , másrészt nem vizsgakövetelmény a megfelelő működése ( pár hónapja volt is vita erről itt a fórumban , akkor kifejtettem erről a véleményemet :http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=157279430&t=9147790  ) , harmadrészt brutálisan el tud rohadni . És akkor tényleg nem lehet használni a kocsit , leül a masina és kész .

Nyilván nincs különösebb kifogás a motorhiba miatt gazdasági totálkáros járműből kikerülő lengéscsillapítók újbóli beépítése  ellen .

Ha ezt a két fenti  kocsit nézzük akkor gyanítható -- hogy bár a rendszámuk alig tér el egymástól -- de a tulajdonosaik eltérő nézetek vallanak a járműhasználat szükséges költségeiről ; ebből adódóan az egyikből már a legkisebb csillapítási hiányosság miatt kiveszik a lengéscsillapítót , míg az a másikban jó szolgálatot tehet . Az én kocsimban  is ( abban amit az egyik fórumtársunktól vettem jópár éve ) az összes csillapító már cserére érett lenne , de egyelőre halogatom a dolgot -- nagyon nagy sebességnél bizonytalanná válik a jármű futása , de soha nem hajszolom annyira , hogy ez a zavaró hatás jelentkezzen . Persze majd előbb-utóbb sort kerítek a javításra -- én ugyan megengedhetnék magamnak  4 újat , de nyilván bontottból fogom megoldani .

A vitát kiváltó fórumtárs leírta : számára az alacsonyabb árréssel dolgozó kereskedő kedvezőbb árú terméke sem megfizethető . Most ne menjünk bele abba , hogy akinek nincs pénze fenntartani a kocsit az járjon busszal , meg mindenki maga tehet az anyagi helyzetéről  stb. -- a politikába pláne ne , kiváltképp mert azért hamar kimoderálják innen  a hozzászólót . Fogadjuk el tényként : beérné egy nagyon olcsó , minimális igényeket kielégítő megoldással . Erre kapott ajánlatot , nagyjából az új ár 1/10-éért  -- erre kitört a fortyogás .

Mellesleg a hűtőt is meg lehet úgy ragasztani , hogy évekig eljárhat még vele az ember -- van aki eltűri ( kénytelen elfogadni ) a járművében az ilyen megoldást , van aki nem .

Pár éve megjelent egy fórumtárs itt , vásárolt egy nagyon rossz állapotban levő Ambrát és nekilátott feltámasztani , mert még a berendszámozás réme is vissza volt neki . Keresett többek között jobb elülső lámpát , nekem éppen volt , privátban leleveleztük : én 8 ezerét el is postázom . Válasza : rendben van , érdekli , majd jelentkezik -- aztán több hét csend . Én azt hittem körülnéz a piacon , a hirdetésekben és bontósoknál , hátha talál olcsóbban vagy közelebb . Aztán 3 hét múlva kérte küldjem a lámpát , mert most már megjött a nyugdíj . Bennem meghűlt a vér : olyan ember akar mopedautót fenntartani akinek a 8 ezer forintos vásárlással meg kell várni a következő hónapot ? Mit fog szerencsétlen csinálni ha valami eldobja magát komolyabban a járművén ? Vagy összetöri ? 

Másik társunk ülést keresett szintén Ambrához : körbenéztem , de csak olyan találtam amelyik törött , vagyis javítani , hegeszteni kéne , írtam neki , hogy még sincs . Nem baj , küldjem el mert majd megjavítják . Nem szívesen , de megtettem , nem is kértem pénzt érte , de ragaszkodott hozzá  hogy kifizesse , mert szerinte még így is jól járt .

Aki megvette a zöldeskék Sulkymat (http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155024285&t=9147790 )  azóta elég szerencsétlen életutat járt be : érszűkület miatt levágták a bal lábát , most valami 80 ezer Ft-os járadékból él , abból fizeti a 25 ezres lakásrészletet is ...

És pedig el kell fogadnunk , hogy vannak olyan társaink akik nagyon kevésből oldják meg az életüket .

De ezért -- szerintem -- nem kéne egymás torkának esni ...