Jó és a "TA" ősgyök mitől válna "Sze" gyökké ami nem is csak az mert akkor úgy látom tetszés szerint bármely magánhangzó követheti, ergo majd minden SZ betűs szó?... Tudom hogy ez is a CZF agyalgatása, nem kell beidézni de ennek így nem sok teteje van. Mi indokolja hogy Sze-vé váljon egy Ta? Csak úgy mert rámondom hogy elvont gyök és szinte bármivé változhat már szinte bármi az úgy érdekes.
Ráadásul meg kismillió szavunkba bele lehet dumálni azt hogy nagy és kiterjedt plusz még azt is hogy növekedni tud vagy hogy szét tud terjedni mert hát sok ilyen dolog van még a fogalmaknál is. Ugyanannyi ilyen szót mondok G betűvel, T betűvel, F betűs kezdettel vagy éppen B betűvel is ahol hangsúlyos a kiterjedés vagy a szétterjedés jelensége de bármelyikkel vállalom.
Szétterjednek a gőzök és a gázok, a por és a füst is. A nézetek is elterjedhetnek na meg az ige is. A tűz is tovább terjedhet egy kiterjedt nagy erdőben akár. Sivatag is tud ilyet és az eszmék is terjedhetnek. A repülőről eléggé hangsúlyosan szétterjed a permet. Kiterjedt gondolatok is vannak és a mesék mondák meg szájról szájra terjednek. Ha félreért valaki valamit akkor pletykák terjedhetnek el abból meg kiterjedt balhé is lehet. A fa és az erdő is terjed, na meg minden növénynek a gyökere is szétterjed.
És reggelig tudnám ezt folytatni. Semmilyen hangalaki kapcsolat nincs az egyébként eléggé hangsúlyosan terjedést is jelentő szavaknál, gyakorlatilag totál másképp épülnek fel.
De amúgy a T+R hangváznál keresgélnék inkább ahol a tér értelem egyértelműen rengeteg szavunkban ott van mint jelentés. Éppen a terjedés szóban például.)) Engem nem érdekelnek a túlságosan elvont megközelítések amit ember nem bogoz ki hogy most akkor mi is van meg hogyan. Szeretem ha egyértelműen és tisztán látom a lényeget...