barbárállat Creative Commons License 2022.01.31 0 0 11159

Én nem kínlódok már a melléképületben, meg pincében erjesztéssel, hogy két-három hétig erjedjen, és csak kozmaolajat, meg utópárlatot gyártsak. A hordókat beviszem a házba, mert a gabonacefrének kell a meleg. A lehető leggyorsabb erjedésre törekszem, annál tisztább lesz a végeredmény. Skót főzdék például, 24-48 óra alatt erjesztenek.

 

A feje-farka lepárlásából származó második szíve, jellemzően jobb szokott lenni, mint az első.

 

Főztem már füstölt skótot, ír 3x párolt árpát, single maltot (ez a kedvencem), kornt, bourbont. Rozst whiskeyt szeretnék még csinálni, csak az a gond, hogy a rozst nem tudom beszerezni. A bourbon cefrékhez azt a szükséges egy-két kilónyit horror áron megveszem bioboltban.

Mostanában jellemzően bourbont főzök, 80% kukorica 10% rozs 10% árpamaláta arányban. Van 5db 10 literes égetett hordóm, amit újra kell vele tölteni. Nagyjából 9 hónap alatt megy végbe a 200 literesben 3 évnek megfelelő érés. Az első töltet erősen csersavas lett, úgyhogy szénszűrni kell, aztán még ballonban  pihentetni, hogy a fanyar, kesernyés íz tompuljon. Egyébként jó ízt adnak a hordók, karamell és vanília dominál, halvány kókuszillattal. A második töltet szintén bourbon lesz (egyet kivéve, az single malt lesz), remélhetőleg már nem lesz csersavas. A harmadik töltet már úgy gondolom alkalmas lehet lágyabb whiskyk érlelésére is. Úgyhogy akkor már készülhetnek az árpa whiskyk is. Addig is türelemmel kell lennem, ami nem könnyű.

Előzmény: Dezodoros Ede (11158)