polites
2000.01.13
|
|
0 0
26
|
"A vidékről feljött tudatlan parasztoknak a váruskapuban kezébenyomták a Themisztoklész nevét tartalmazó cserepet, akik azt rögtön leadták és így gyorsan túlestek a szavazáson. Miután Themisztoklésztől politikai ellenfelei megszabadúltak,..."
De azért a parasztok tudták, hogy ki ellen szavaznak és így nem beszélhetünk csalásról.
A szavazás oka szerintem lényegesebb. A perzsák elleni végső szárazföldi győzelmet arató Pauszaniasz spártai király - valójában csak a gyermek király helyett uralkodó régens - spártai neveltetése ellenére is fogékony volt a perzsa hatalom, csillogás és gazdagság iránt. Szövetkezésbe fogott a perzsákkal az ezt szigorúan tiltó spártai törvények dacára. Ezt rábizonyították és a számonkérés elől egy templomba menekült, amit lezártak, majd végelgyengült állapotában Pauszaniaszt kihozták meghalni. Levelezésében találtak terhelő anyagokat Themisztoklészra, aki szintén túltengő becsvágyban szenvedett és kész volt a perzsákkal szövetkezni hatalma növelése éredekében. Én úgy tudom, hogy Themisztoklész nem várta meg a szavazást, hanem elmenekült a perzsákhoz.
|
Előzmény: Mercurius (25)
|
|