Maci_P
2022.01.29
|
|
0 0
19321
|
Az általd írt problémák sajnos tényleg ott vannak, de talán nem lesz nagy gond belőle: sok a homokon próbálkozó, sokan csinálják majd intenzíven, 1-2 éves korukban termőre fordítva neveleni - itt feltehetően mire a filoxéra megjelenik, a tőkék legyengülnek, kipusztulnak - legalábbis az intenzív termelésnél nem szoktak a növények túl hosszú ideig élni. Mások meg majd kivágják, mert esetleg más élethelyzetben már nem lesz idejük a szőlőre, beleunnak akármi. Egyrészüknél meg simán kipusztul a vesszőkkel átadott kórokozók miatt - mert ne legyünk naívak, ezek a fajták már a forrásnál sincsenek vírusmentesítve, ha kit tudja milyen tőkékre ráoltják, majd továbbadják, simán megy vele minden (ESCA, vírus, viroid, baktérium). Az, hogy ki hogy tudja, és meddig ezeket a fajtákat árusítani, nem lehet tudni. Elvben most nem kell hozzá papír, 1000m2 alatt, csak őstermelői. Egyedül azt nem tudom, hogy akik majd árusítják, azok a növényvédelmet kellően gondosan végzik-e, nem lesznek esetleg szermaradványok. De amíg ezeket árusítják, talán kevesebb szőlőimport lesz. Félreértések elkerülése végett: én örülök, hogy sokan nekiállnak szőlővel foglalkozni, mert az jó dolog, a saját termés a legfinomabb. Jó az a csoport is, mert sok mindent meg lehet beszélni. Pár év után már lesz sok embernek tapasztalata ezekkel a fajtákkal, rájönnek, hogy nem mind való az adott területre. Sajnos a szőlő maga eleve nem minden területre való, ezt persze tudomásul kell venni, de azért hazánk nagy része alkalmas. |
Előzmény: Amita13 (19319)
|
|