Nem muszáj oda egy idős kart kialakítani, hanem mindig az előző évi szálvesszőt oda is lehajtani. Na meg ugye lehet több tőkét ültetni a pergola köré. Nekem kész van, 5x5 m, 2 éves 4db tőke van körülötte, oda küldöm majd őket ahova én szeretném. Ráadásul fajtában, színben másak, remélem öröm lesz alatta pihenni😁
Én a Guyot és az ernyő művelést megszüntettem, helyette ukrán -orosz mintára hajtom le a szálvesszőt.
Késői fagyok miatt, több éven keresztül alakítgattam a tőke törzset, aztán egy májusi fagy meg levitte a szálvessző hajtásait, meguntam, ezért hagyom jövőre ami lentről hajt, s majd fektetem. Ráadásul az első 4-5 szem nem mindegyiknél hoz termést, akkor minek legyen fent egy 80cm magas tőkén, inkább legyen alatta következő évi szálvesszőnek. (Ukrán -orosz sem hülye).Duplasoros lúgasaim is vannak, fürt 60-80-90cm helyezkedik el, sorok közt füvesített, alatta mellette kapált semmi baj nincs a növényvédelemmel úgyanannyiszor permetezem mint kint a homokon lévő borszőlőt permeteztem. De én csak "asztalibort" pancsoltam , régen falun minden második embernek volt egy kis darab szőlője.