Most már én is azt gondolom, hogy a tornánként 1 milliós dijazás túlzó és téves, csak arra akartam utalni,
hogy a Kyokkai nem rogyna bele anyagilag abba, ha nem 3 különdijat, hanem most 5-öt osztott volna ki.
Hiszen vannak tornák, amikor nem adják ki mindhárom különdijat, Amit azon kivűl keresnek a birkózók,
sőt általában mennyit keresnek, engem sem érdekel, a birkózók szempontjából ! - ezen nem csemegézek-
de sokkal inkább érdekel amiatt, hogy láthassuk, gazdaságilag mennyire stabil ez a szervezet. A felmerülő
költségeket ki kell termelni, ami nem kis dolog, és jól is kell elosztani.
"Eltart-fenntart" kb 1000 rikisit, kb. 1000 Kyokkai alkalmazottat, edzőt, fodrászt, dohyo-épitőt, TV-st, ... stb,
fenntart csarnokokat, besegit a beyák fenntartásába, fiataloknak szervez válogató versenyeket, a kiöregedett
versenyzők megélhetéséről is próbál valamennyire gondoskodni. Igaz, a pénzfelhajtásba az egyes szumó-istállók is bedolgoznak.
Úgy gondolom ügyes és bűvész mutatvány amit pénzügyi téren ez "kereskedelmi szervezet" levezényel, de
kibirna +2 különdijat, amennyiben vannak rá érdemesültek. Ami érdekesség szerintem, hogy előfordult, hogy
visszavonuló yokozuna (pl. Takanohana) azt hitte, ha ért a birkózáshoz, akkor érteni fog a Kyokkai pénzeinek elosztásához is, de ez nem igaz. (igazságosabb elosztást akart, szerette volna, ha a Top szekitorik jutta-
tást csökkentik, és szétosztják az alacsonyabb rangúak között,... stb)