Most szemlélgetem a szerkesztők által véglegesített "Hatsu 2022 Banzuke"-listát, amely minden egyes rangosztály tekintetében, már teljes listát közöl az elnyert címekkel és külön-díjakkal kiegészítve. Ezzel kapcsolatban és ezen belül is, a Makuchi esetében láthatóakkal-tapasztalhatóakkal kapcsolatban lenne meglehetősen elmarasztaló észrevételem, mindenekelőtt, a különdíjakat odaítélők végzett munkájáról.
Ugyanis az obligát címek (Yusho - Mitakeumi és Jun Yusho - Abi) oda-ítélése mellett, meglehetős furcsa szűkmarkúsággal bántak a különdíjakkal. Eszerint Mitakeumi, a Kupa mellett Gino Sho, Abi, a Jun Yusho
cím mellett Shukun Sho és ezenfelül Kotonowaka még kanto Sho elismerést kapott. Ezt én, a részemről . felettébb igazságtalannak tartom, mert nálam, Kotonowaka mellett, másodpercre azonos eredménnyel
(11 - 4 kachi koshi) végzett Hoshoryu és Ishiura is megérdemelt volna egy-egy ilyen különdíjat, és nem
csupán az elért eredményeik okán. Így Hoshoryu számára teljesen megérdemelt és jogos lett volna egy
Kanto Sho (technikai), illetve Ishiura számára hasonló módon egy Shukun Sho (a kiváló teljesítményért) különdíj. Most - anélkül, hogy kisebbíteni akarnám Kotonowaka érdemét, szerintem épp az általa elnyert
kapott technikai különdíj - kategóriában Hoshoryu teljesítmény jobb volt, Kotonowaka - szerintem sokkal
jobban rászolgált volna egy Gino Sho (kiváló teljesítményért) különdíjra és Ishiura esetében is ugyanezt tartottam volna abszolút méltányosnak, sőt teljesen kiérdemeltnek. De hát ez van, "másik szemüvegen keresztül" néztük a torna eseményeit. Az én szememben a díjakat ilymódon odaítélő értékelése szerint,
hogy a két cím (Yusho-Jun Yusho) tulajdonosa mellett csak az egy Kotonowaka-t tartották egy különdíjra érdemesnek, tanúbizonyság arra, hogy - legalábbis ők, ezt a tornát nem látták oly - annyira érdekesnek izgalmasnak, hogy esetleg, talán még más, arra érdemeseket is jutalmazhatták volna ilyen külödíjakkal.