Nekem az eddigi kemény 3 főzésemből az volt a legkeményebb (ilyen 75% fölötti, nem tudom, pontatlan literekkel számolok), amikor egy kerek tortarácsra ráemeltem a biab zsákot magán a fazékon, és simán szivornyával gondosan mindenfelé körbeöntözgettem közel nulla távolságról a lezárt zsákot a pont 78 fokon megállt máslóvízzel. Relative piszokhamar megvan, és a jelek szerint átmossa rendesen. Akkor nem nyomtam rá a zsákra, csak hagytam egy másik edénybe dobva kifolyni, és megforrás előtt belezuttyantottam azt is. Még a legparasztabbat akarom kipróbálni, amikor csak átrakod a zsákot a sima vízbe, kavarsz rajta egyetlen alaposabbat, aztán összeönt és megy tovább a nap.
A legutóbbi főzésem gyalázatos lett, mert túl gyorsan öntöttem bele a malátát a vízbe (zacskóba roppantottam és megadta magát), csomós lett. Szétvertem, ahogy tudtam, de akárhogy néztem, inkább sok kicsi csomó lett a néhány nagyobból. Szinte végig kavartam, olyan intenzitással, hogy időnként meg-megfröccsent a lé, meg csomószor oldalt nyomkodtam a csomókat szét, több-kevesebb sikerrel. Apróra roppantok és rizshéjat használok, csak hát nem így kéne... Van is ezzel kapcsolatos kérdésem egyébként: Arányaiban kábé mennyi mirelit meggyet szánjak a vízízű 4% körüli csodába majd? Pár perc forrásban levő vízben úsztatgatás után (kis adagokban szerintem) ilyen hálós kiszedővel raknám az elfertőtlenített aprítóba, onnan meg egy elfertőtlenített tálban várná, hogy jól átgondolt kungfu mozdulatokkal átöntsem vödör fölött a forrázott igen sűrű komlózsákba, kössem, elhelyezzem, hagyjam FG-re erjedni, aztán palackozó cukorral valamicske édesítőt is bevinnék, és pár hét alatt kész a jányitató. Juj, és még egy kérdés: ilyen vékony söröknél élesztőt kellhet táplálni? Megforralt budafoki jó lehet?