ht Creative Commons License 2000.01.10 0 0 13
Kedves Vojtek

Bár a leveleidet csak most olvastam, de én is egzotikus növénykedvelő vagyok. Évek óta kísérletezem különbözö növények télállóságával, több kevesebb sikerrel, különösen a pálmákat kedvelem. A Trachycarpus fortunei-m 2 telet szépen kibírt pusztán takarással, a 3.-on kirohadt a közepe, bár azóta is él de új levelet nem tud hozni, pedig kezeltem gombaölővel. Idén még egy Trachycarpus takil-al és Chamaerops humilissal kezdtem kísérletet, a humilisnak már annyi, a takil szép. Módszerem a fóliatakarás. Miért sérült meg a fortunei a 3. nem túl hideg télen, a nyár folyamán sokszor próbált új levelet hozni, nem sikerült neki, egy idő után rohadtan jött ki, hiába kezeltem gombaölővel, érdekes, hogy a vele egy légtérben levő Cordyline indivisa kisebb sérülésekkel, de szépen túlélte a telet, május közepére már nem látszik a fagysérülés. A Sabal minor iszonyúan lassan nő évi 1-2 levelet hoz, kiültetni csak nagyon napos és meleg helyen érdemes, én még cserépben tartom.
A banánok közül is van télálló, ami évelőként viselkedik, a Füvészkerben látható. Ha a kertem nagyobb lenne próbálkoznék vele. A télálló citrom viszont közismert, vadcitrom, igaz elég vad, tövises, és apró termésű.

Sok egzotikus növény látható a szabadban a Kertészeti egyetemem is, a Villányi út felüli védett zugban, 2-3 m-es virágzó pálmák, hatalmas örökzöld magnólia stb.