Hali!
No, még egyszer...
Breitling! Van még két ötletem. Bár nem írtad meg, hogy a szíjból pontosan honnan és hogyan tört le az a darab, elméletileg lehetséges, hogy találsz egy olyan ötvöst idehaza, aki acéllal dolgozik (ritka, de akad). Ha a sérülés jellege engedi, elméletileg így javítható.
Ha ez nem járható (vagy nem akarsz barmolni az órán), akkor kérj kis segítséget a Breitling főhadiszállásáról, hogy árulják el egy olyan viszonylag közeli lerakat (szerviz) címét, amelyben nagy eséllyel vannak nem teljes cserealkatrészek, hanem apróbb darabok is (mutatók, számlapok, egyedi szíjszemek, csak csatok stb. Olcsóbb egy ilyen játékot megalkotni, mert a járulékos költségekkel (esetleg külföldi út) sem kerül annyiba, mint a teljes szíj cseréje. Bár nekem változatlanul az a véleményem, hogy a Petőfi Sándor utcában van pár elfekvő szíj, amelyen jópár éve nem bírnak túladni, ezért akarják rádsózni ahelyett, hogy egy egyszerű csat vagy szemcserével rövidrezárják a dolgot.
Télleg, a Navitimer sorozatból egészen pontosan melyik is?
Más.
Nézegettem itt a felületi keménység játékokat. A zafírüveg (egyfajta kristályüveg) mesterségesen előállított, a természetes zafír kristály szerkezetét utánzó struktúrában építkező anyag. Keménységét tekintve a legkeményebb gyémánt 10-es értékétől csupán egyetlen értékkel marad le (9-es), ami annyit jelent, hogy egyetlen más természetes vagy félig mesterséges anyag sem karcolja normál körülmények között. A 10-es skálát egyébként Mohs-skálának nevezik, amely általában ásványok és kőzetek keménységét adja meg. A legpuhább, 1-es keménységű az agyaggő, a legkeményebb a gyémánt. Léteznek más módszerek is, ilyen például a Vickers- (gyémánttűs) és Brinell- (acélgömbös) féle keménységmérés. Előbbit általánosan, utóbbit elsősorban fémek vizsgálatára használják.
Megint más.
Korábban találtam egy oldalt, amely több gyártó egyedi számozású kaliberéről mondta meg, hogy a nagy gyárak melyik kaliberének azonos vagy módosított változatairól van szó. Jól jönne egy teljes- vagy közel teljes lista (neten), esetleg valami papíros formátumban (katalógus?). Akinek ilyen információja van, az ne habozzon megosztani a nagyérdeművel!
Ruppy! Az is jó lenne, ha elárulnád a nagy titkot, honnan is szerezted a mechanikákat bemutató robbantott rajzokat!
Jólét!
Prof