gyere a papához Creative Commons License 2022.01.15 0 0 1748

Nyilván tetemes a költsége, több tízezer. Bár kinek hogy, ugye? Egy magyar oligarchának pl. a lajbija zsebében is több elfelejtett aprópénz van. De én sajnos nem vagyok oligarcha, ezért én ezt a részét szokás szerint "okosba" oldanám meg, otthoni "talált" anyagokból. Persze, mint mondtam, én beérném a videón látottaknál egy kicsit kisebb teljesítményű masinával is. 

Van otthon egy 5 mm-es kazánlemezem, kb. 2000x1200 mm-es, és van egy régi lyukas kazánom (kb. 4 mm-es lemezből), amit gyakorlatilag "vasbányának" használok, vagyis abból nyerem ki az éppen szükséges lemezeket.  Továbbá van kb. 8 m bánya-vasúti sínem (az egy kicsit kisebb keresztmetszetű, mint a rendes vasúti sín), és jó sok bánya-fúrószáram (kb. 1,5 m-esek). Szerintem egy kis leleménnyel, és jó sok munkával, ezekből össze lehet hozni egy működő vázat. Nem olyan masszívat, mint a videókon, de mint mondtam, nekem nem is kell akkora. Ezek az amcsi, meg a másik videjón, a brazil gyerekek persze könnyen beszélnek a maguk jól felszerelt műhelyeikből. A pikápjukkal csak elmennek a vasbótba, aztán tényleg mellényzsebből kifizetik a szükséges anyagokat. Úgy könnyű... Persze nagyon ügyesek, nyilván, de aki hulladék-anyagokból akar dolgozni, annak még ügyesebbnek kell lennie.

A gond nem is itt van, hanem a hidraulikus alkatrészeknél, mert azokat nem lehet hulladékvasból összelegózni, azokat meg kell venni - és nagyon drágák.

Előzmény: Törölt nick (1747)