latam Creative Commons License 2022.01.13 0 0 27273

Nem hülye kérdés. A főzőházi kihozatal a cefrézés során kinyert extrakt súlyának a száraz maláta összsúlyához viszonyított aránya. Tehát az erjesztés eleji sörlé extrakttartalmának súlyát elosztod a kezdéskor felhasznált maláta összsúlyával (a súlyból levonva a maláta nedvességtartalmának súlyát). A cefrézési hatékonyság a főzőházi kihozatalnak a kongresszusi cefre kihozatalához (DBFG) viszonyított aránya. Vagyis a főzőházi kihozatal értékét elosztod a felhasznált maláták kongresszusi cefrével készített kihozatalával. Ezt a kongresszusi cefrés értéket a malátagyártók többsége megadja, itt a DBFG érték használata az általános, ez a mozaikszó azt jelenti, hogy a kongresszusi cefrénél finomra roppantják a malátát és csak a maláta szárazanyagtartalmát számolják bele, a nedvességtartalmat nem. Az amerikaiak használják a "Brewhouse efficiency" kifejezést, ami szó szerint nagyjából főzőházi kihozatalt jelent magyarul, de ők ez alatt a cefrézési hatékonyságot értik, ezért ne csodálkozz, ha 80% körüli hatékonyságot emlegetnek. Ha egy szövegben "efficiency"-t vagy magyarul kihozatalt emlegetnek fórumokon, akkkor általában a cefrézési hatékonyságot értik alatta.


https://cdn.brewersfriend.com/understanding_efficiency_large.png

Amiket leírtál, annak alapján ki kellene jönnie a 80% körüli cefrézési hatékonyságnak. A felszerelésed, és az eljárásod teljesen jó. A kihozatalt legjobban a máslás technikája befolyásolja a leírtak közül, a folyamatos máslásnál ügyelni kell rá, hogy lassan, egyenletes sebességgel, egyenletesen mindenhol folyjon át a malátaágyon a máslóvíz, és a malátaágy tetejét ne kavard fel, amikor a máslóvizet ráöntöd. Biztosat akkor lehetne mondani, ha leírnád a képletet, ami alapján számolsz.

Előzmény: Törölt nick (27272)