bevallom nem tudom mit akarsz itt igazán mondani, de ha arra gondolsz, hogy az idézett gondolat írója az általa idézett íráshoz képest a ma valóságos női, v. férfi utódlásának meddőségéről beszél, akkor szerintem nagyot tévedsz.
az írás ugyanis (szerintem)
"Ha végignézzük gyülekezeteink életét, akkor azt látjuk, hogy vannak meddő gyülekezetek, amelyek nem növekednek, nem szülnek természetfeletti módon újonnan embereket, mert a bennük élő keresztények nem képesek a szellemi utódnemzésre, és megjósolható az, hogy előbb-utóbb az ilyen gyülekezetek teljesen belterjessé, elöregedetté fog válni, és ki fog halni. Ezt látjuk működni ma hazánkban és az európai fogyasztói és jóléti vallásos kereszténységben. És ha kevesebb is, de vannak olyan gyülekezetek is, amelyek ki tudtak jönni a meddőség állapotából, és az átkaikat áldásokká változtatták, aminek a következtében megjelentek az utódok, a megtérők, és az ilyen gyülekezetek a növekedésben és a prosperálásban vannak benne. A nagy kérdés természetesen az, hogyan lehet a meddőség állapotából a termékenység állapotába átkerülni. Ezt fogjuk most a Bibliából végigtanulmányozni."
arról szól, hogyan is lehetne a mára fogyatkozó gyülekezetek létszámát "természetes", v. nem módon egyensúlyozottá tenni.
szerintem nem is lehet a 2; 2,8E ezer éves meddőséget összehasonlítani a mai meddőségekkel. akkoriban talán elég volt a lélek nyugodtá, kiegyensúlyozottá válása, amelyben a jövőre néző biztonságérzet volt a perspektíva. természetesen ez mára is igaz maradt, de itt van pl. a "vigyázz nehogy terhes legyél" mert ráérsz, a tanulmányaid, a ... és jönnek a különböző fogamzásgátló szerek, amelyek nyilván befolyásolják a jövő kilátásait. de itt van az élet biztonságérzetén felülmúló stressz, depresszió, ... amelyeket szintén szerekkel szoktak orvosolni. szóval a mai, inkább a mára kialakult fogamzó képességet befolyásoló tényezők negatív hatásai teljesen nyilvánvaló, nem orvosolható csak a lélekre hatóan. ezért is van a program, amelyben végig mennek a rászorultak annak megállapításán, hogy mire is van valójában szükségük. a vizsgálatok végén jön a tanácsadó diagnózis, lelki a probléma, fizikai, v. szükséges a beavatkozás.
a gyülekezetek számszerű növekedéséhez talán az embereknek nem távolodniuk kellene, hanem fordítva. ehhez pedig az egymásban bízás az alapvető, amely mára pont kiveszett az egymás folyton átverésével, amelyben a kinek lesz nagyobb vagyonát játszák. egy gyülekezetben az embereknek alapvetően felebarátként kell működni, amely mára a társadalmi létből sajnos hiányzik.