Annak idején én is odavoltam a Dűnéért, de túlzottan mély filozófiai értelmet szerintem nem érdemes belelátni. Ami megfogott az a fantasztikus hangulata, az az aprólékosan kidolgozott világ, könyv végén az életrajzok, térkép, kislexikon.
Viszont a többi rész szerintem bortányosan rossz!
A Dűne istencsászáráig jutottam, de az már valami rettenetes! (pedig megvan a teljes sorozat) Unalmas, eseménytelen, érdektelen, semmitmondó. A Dűne messiása tele van helyesírási hibával, a fordítás se egy csoda, és az a recycled papír amire nyomták mindent alulmúl.
A folytatásokban néha felcsillan az eredeti Dűne, de az összkép meg sem közelíti.
A film egy más kategória. Nem tudom mennyire ismeritek a történetét, de először a Ridley Scott rendezte volna (korábban már írta valaki) és a látványtervező (?) is H. Giger (így írják?) lett volna mint az Alien-nél. De csak néhány látványterv, vázlat készült el, aztán a progyuszer-urak ejtették őket, mert túl drága lett volna. Dűne-fan oldalakon találtam néhány ilyen Giger készítette szénrajzot ("Harkonnen transport vehicle" mely ilyenek) és nagyon emlékeztettek az Alien-re. Elég nyomasztónak tűnt.
Na, de ezután adták a rendezést David Lynch-nek, aki akkor nagyon fent volt, a Kék bársonytól mindenki el volt ájulva. A forgatókönyvel kezdődtek a gondok progyuszer urak vagy 7x átiratták. Végre elkezdődött a forgatás, sok pénz, rengeteg statiszta, amit akarsz. Aztán progyuszer uraknak nagyon nem tetszett az egész, Lynch egy 4 és fél órás (!!!) monumentális filmet akart készíteni. Nagyon fontosak lettek volna Paul víziói, látomásai, az ilyenben Lynch verhetetlen (mondani a mondhatatlant), de ezek a hülye b..zi istenbarmai progyuszerek szinte teljes egészében kivágatták ezeket a részeket, egy akciófilm forgatására kényszerítették, és mindezek után még a VÉGSŐ VÁGÁS JOGÁT IS ELVETTÉK TŐLE!!
A film persze nagy bukta lett, Lynch évekig nem csinált filmet, aztán is csak valami minimális költségvetésűt. Állítólag még mindig nem tett le róla, hogy egyszer elkészíti az ő igazi, saját (6 órás) változatát, de nem hiszem, hogy ebből lesz még valami.
De mindemellett a film jelenetei zseniálisak (különösen az elején), a kor (1984-ben készült ha jól tudom) színvonalán a maximumot hozták ki.
Tényleg, a film elején, amikor betolják a Liga ügynökét az aquvariumban, az szerintetek sincsen a Dűnében? Szerintem az ilyen "hardcore Guild agent" csak a Dűne prófétájában szerepel.
Bocs a sok dumáért.