oguretz Creative Commons License 2022.01.08 0 0 27266

Az a hosszabb távú terv, szépen el is végeztem a matekot egy kiadós táblázatban, külön receptekre, külön mennyiségekre (ez a mostani 20l, a későbbi kényelmes 50l, meg az összehasonlítás kedvéért 1 hektó is). A főzőfelszerelés következő lépcsője minimum egy 50l kocsmai keg lesz fűtőbetétes-álfenekes-keringtetős megoldással, csak ez önmagában is nagyobbacska költség, és még a vezetett erjesztés is méretet vált miatta. Harmadik főzésem következik, ezek inkább csak jobban kidolgozott "mi lenne ha" gondolatok még... Most a 20 literessel számolok, mert az itt bámul vissza rám. Teljesen tiszta, hogy le lehet menni ilyen laza ivós sörrel 40Ft-os korsóköltség közelébe egy nagyobb mennyiséggel, és még a korsóra eső időráfordítás is feleződik-negyedelődik-satöbbi. Akkor lesz szerintem az, hogy értelmesebb komlózású söröket pakolok 150/korsó maximum környékére belőve sima lazulósnak. :) Addigra már kisebb vagyon fekszik kegekben, csapokban, meg persze sokat jelent a nagy szénsavpalackból kettőt odaállítani, főleg ha a szállítás megoldott... :) Így a harmadik főzés előtt ez is hármasával lépcsőzés már, most is legalább négy nehéz döntést meghozva próbálok ki fura dolgokat... Amíg nem bonyolítja agyon az életet, és nem kockáztat túl sokat, addig vállalható az ilyesmi asszem, meg ugye összesen jó 4000Ft a bukó, ha nagyon sikerül elrontani. Az már csak hab a tortán, hogy lehetséges, hogy elsőre meglesz az ízesített söreim alapreceptje, ami nem búza. Kis szerencsével persze. Valamiért szeretnék majd egy nem búza alapot gyümölcslöttyökhöz. :)

 

Szóval most egyszerre vállalok ilyet, hogy nem forralok, a máslóvíz lesz a 60 perces komlótea (gyakorlatilag azzal indul a nap a kávéfőzés mellett, hogy lehűljön bőven 80°C alá), nochill a fazékban, 2l alig piszkálós startert csinálok a sörlét '36-ra hígítva, meg persze az alig 2 fölötti víz-maláta arányú sörlé egészen merész hígítása. Ja, és ismeretlen komló... Azért pozitív oldalon is van pár dolog, beszerződött egy második vödör, így van palackozó, meg a máslás is mehet a hagyományos módon, ami most jól is jön megtizedelni a forralás elhagyása miatt megmaradó fehérjéket. Komlódarabok ellen 90 mikronos nagy szűrő, ami a palackozó vödör óvatos whirlpool felkeverésével együtt talán már eltűnteti a habot okádó első pár palack jelenséget... A hidegkomlót is elengedem egy időre, inkább a 75 fokról induló nochill kap egy-két órára egy "hopstand" zsákot, kellő gyorsasággal és óvatossággal, mert a második óra végén már 60-65 fok közt lesz a felülettakart lé. STC-1000 is beszerezve, már csak rögtönözni kéne hozzá egy zárt, nem gyúlékony, viszonylag jól hőszigetelt "dobozt", amíg nincs hűtő, és megoldani biztonsággal a melegen tartást kint a sufniban... Ez még az a mennyiség, amit mostani kis felkészültségemmel kapásból le fogok írni a kis füzetbe főzés előtt, aztán vagy követem, vagy egyszerűsítek itt-ott. :)

Előzmény: Tótikám (27264)