Először a 2972-ben írtam le, mert úgy tűnt, valamilyen megfontolásból 2970-ben neked nem akarózott leírnod, csak úgy szőr mentén párhuzamba állítanod. (vagy félreértettem) De mindegy is. Ha nincs skatulya címkével: úgy sokkal egyszerűbb.
Szenzációgyár? Nem hiszek sem a bulvár-ban, sem a populizmusban, sem a szélsőségekben. Nem.
Az alá/fölé rendelt párkapcsolatok az én látókörömben előbb-utóbb összeomlottak. A szövetségesem az nem a beosztottam, hanem a társam: nekem párkapcsolatban a mellérendelt viszony a magától értetődő. Akinek a párja az alárendeltje, és az alárendelt fél ebben teljesedik ki, ebben leli meg a boldogságát: legyenek boldogok úgy.
De akit látom, hogy leuralnak, elszigetelnek, kiszolgáltatottá tesznek, sanyargatnak, bántalmaznak stb és felém akármilyen segélykérő gesztust tesz: hát nem hagyom cserben. Számtalan ember sínylődik méltatlan kapcsolatban. Szerintem a legtöbben benne is maradnak. Vagy nem kérnek segítséget, vagy nem is akarnak. Senki nem cserélne velük. (akár hímnemű, akár nőnemű a szerencsétlen foglyulejtett.)