"De! Kambodzsa Sihanouk alatt a vietnami haboruban egyaltalan NEM! volt semleges, hiszen Sihanouk mint allamfö 1965-ben Eszak Vietnammal egy titkos ketoldalu allamközi megallapodast kötött, amiben Kambodzsa-Sihanouk biztositotta a vielnami csapatoknak a zavartalan tartozkodasahoz valo hozzajarulast kambodzsai területem, a kambodzsai területen valo vietnami katonai bazisoknak a letesiteset engedelyezte, mind az Eszak Vietnam-i katonasagnak, mind a delvietnami Vietcongnak, ezen kivül a titkos allamközi szerzödes szerint a vietnamiak reszere engedelyezve lett egy kambodzsai kikötönek a hasznalata is fegyverszallitasra a vietnamiak reszere."
Add be a forrást.
Ahogy Én tudom.
Kambodzsába polgárháború volt és a vietnámiak felvonulási területnek használták a khmer lázadók kezén levő területeket.
USA a légi támadásokat fokozni akarta szárazföldi műveletekkel ezért segítette 1970-ben egy amerikai támogatású puccs során
Szihanuk herceget eltávolítani az állam éléről az amerika barát Lon Nol került hatalomra 1975-ig.
Szinahuk összeált a Khmerekkel.
1970-1973 ig amerikai és Dél-Vietnámi csapatok vonultak Kambodzsába. 1973-tól 1975-ig már csak légi támadásokkal és fegyverek szállításával támogatták a Kambodzsai rezsimet.
1975-ben megdöntötték a rezsimet és Lon Nol az USA-ba menekült.
1976-ba Szinahuk lemond , a Vörös Khmerek terrorja kb 2 millió ember halálát követeli.
"1979. január 7-én a vietnami hadsereg és a kambodzsai lázadók egy kis csoportja megdöntötte a terrorrendszert, és véget vetett egy három és fél évig tartó hosszú rémálomnak. Az atrocitásokat ezután leleplezték, ami közfelháborodást váltott ki. Az újságírók és a civil társadalom mindenhol a felelősök bíróság elé állítását szorgalmazták. Az ország felszabadítása azonban nem vetett véget az emberek szenvedésének. A nemzetközi közösségen belül a vörös khmerek elleni felháborodást az ENSZ New York-i folyosóin diplomáciai manőverek fojtották el. A nagyhatalmak az akkor Thaiföld határára száműzött Pol Potnak adták át a kambodzsai székhelyet, nem pedig a Kampucheai Köztársaság (PRK) pártjának, amely később de facto átvette az ország irányítását."
Valójában a Francia-Indokína -ról van szó és ebbe beletartozik Laosz is.
https://mult-kor.hu/hogyan-lett-laosz-a-vilag-legtbbet-bombazott-orszaga-20191209?pIdx=1