Avant1 Creative Commons License 2021.12.29 0 5 24234

Üdvözletem! 

Gratulálok a csodaszép váltókhoz. Láttam róla a képeket, és nem is gondoltam korábban, hogy ezt így "házilag" helyesebben inkább: kézi munkával ilyen pontosan és esztétikusan meg lehet oldani. Keresném majd e témában (van weboldala?).

A cianoakrilát témához:

A cianoakrilát kikristályosodott formában polimetilakrilát, azaz plexi.  A megkötött plexi oldható többféle (részben naftalintartalmú) vegyülettel. Itthon szerintem csak a Szán Modellnél kapható (szanmodell.hu) "Debonder" néven fut. Egy olajos, fura anyag, kézről lehozza és régebbi kötést is tud oldani. 

A besűrűsödő ragasztóhoz hígabb ugyanolyan CA-t érdemes keverni (ha sok van és nagy értéket tesz ki) ilyen "ultrahíg" CA-t külföldről vettem korábban, a Hoelleinshop-nál van háromféle sűrűségben. Ez a híg: 

https://www.hoelleinshop.com/Hoellein-Sekundenkleber-duennfluessig.htm?shop=hoellein&SessionId=&a=article&ProdNr=DM101&t=49303&c=53667&p=53667

Ami CA-ragasztáshoz itthon vásárolva nagyon megéri ár-érték arányban, az a 60 sec alatt megkötő tubusos Loctite 60 sec. Festékboltokban akad. kb 1500 forint , 20 grammos. Megfelelően kezelve 2 évig is eláll. A kötés minősége is más, mint az Auchanos 2g-os kis tubusoknak. Sűrű , gélszerű, váltóragasztáshoz is jó lehet például.

Egyébként a CA-hoz létezik aktivátor spray is,  amely kötésgyorsító és azt jelentősen erősítő illékony vegyület. Az említett csepeli kis boltban (Szán modell) szokott lenni.

Előzmény: Váltógyártó (24229)