Megnéztem.
Érdekes, idealista megoldási kísérlet egy valós problémára (szerintem).
Laikusként vannak fenntartásaim, hogy ez a legjobb megoldás lenne egy kertesháznál itthon.
Egy napsütötte télikerte én is vágyom. De a videóban önellátást emlegetnek, ami más kategória.
De a hatalmas üveg felületekhez képest elég kevés termelő felület látszik, néhány magaságyás.
Rotterdam klímája más, mint a magyar, ha jól emlékszem az iskolában tanultakra. Az óceán miatt sokkal egyenletesebb a hőmérséklet és a csapadék eloszlás. Télen fűteni kellene, nyáron meg pokol lenne az üveg alatt feltételezésem szerint.
A video alatt is több problémát felsoroltak az épülettel kapcsolatban.
Szerintem, ránézésre egy ilyen sokkal ház többe kerülne, mint egy normál épület.
Ha van a telken hely, akkor én mindenképpen külön építenék zöldségtermesztésre üvegházat, ha már termelni szeretnék. És a két külön épített házat optimalizálnám az adott felhasználásra.
Én földbe süllyesztett üvegházat akarok tavaszra építeni, már a kb. 15 négyzetméteres házikónál is rengeteg eldöntendő problémába ütközöm a hőmérséklet, a napsütés beesési szög, árnyékolás a szellőztetés, szigetelés, a téli-nyári hőmérsékletkülönbségek miatt.
Pedig ez egy fogpiszkáló kategória a videóban bemutatott házhoz képest. Mondjuk nem is vagyok sem kertész sem építész, csak egy hobbista.
Először megnéztem egy perui walipini megoldást, aztán két hónap olvasgatás után rájöttem, hogy a magyaroszági földrajzi adottságok miatt nem, vagy nagyon korlátozottan alkalmazható. Egy dolog maradt meg az eredetiből, hogy földbe kell süllyeszteni.
De az alapgondolat mindenképpen tetszik nekem.