"I. István király - az akkor általánosan használt rovásbetűk helyett -, a latin betűkkel való írást tette hivatalossá, de ennek ellenére az egyszerű nép az ősi rovást továbbra is fönntartotta, használta." - ez úgy ökörség ahogy van. Semmit se tett hivatalossá, az országok közötti levelezés latin nyelven folyt valóban valamint latin betűkkel és latin nyelven fogalmaztak bizonyos nyilvántartásokat vagy adminisztrációkat, törvényeket is. De semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy alkalomadtán ezeket ne adták volna ki vagy ne tárolták volna rovással is. Nem csak latin betűkkel írtak amúgy hanem göröggel is. Valójában az István korából fennmaradt írásos emlékek nagyobb százaléka görög mint latin. Ráadásul István egyértelműen leírja, hogy a hagyományok megőrzése nélkül elveszik a magyarság, de például rendelete szerint "vasárnap mindenki köteles templomba menni, kivéve a házi tűz őrzőjét." - tipikus ősvallási elem!!
"1000-től kezdve latin betűkkel írt az idegen földről hozott papság és az értelmiségünk, de a rovásbetűink hagyományozása ezzel párhuzamosan, korosztályról-korosztályra – mintegy búvó patakként -, továbbra is megtörtént a családi otthonokban, szerte a Kárpát-medencében, s szűkebb hazánkban, itt az Alföldön is."
Kicsit több valós forrást és kevesebb István gyalázó marhaságot! Semmilyen idegen papság nem jött ide be, minek is jött volna? Itt volt az apostol király, minek kellett volna idegen papság? Idegen földről hozott értelmiségünk???? Mármint az a kettő bajor család? A bajor az mióta idegen? Szkíták akárcsak mi, bármikor vissza magyarosodhatnak, akár most is!
Mátyás korában bizonyítottan rovással írták fel az Erdélyi adók beszedését, amiket csak később fordítottak le latinra. Rákóczi katonái, a rovásból csináltak titkosírást. Bonfini is utal rá, hogy teljesen közkeletű volt a rovás használata, a nemesség is "szkíta betűkkel" írt. Hagyjuk már ezeket az "István kiirtotta" kezdetű marhaságokat!
"S mint láthatjuk, a 19. század elején a nép egyszerű fiai még ismerték, s használták nemzetünk ősi írását a rovást." Az énlakai református templom főoltára fölött látható 1762-es fatáblára meg biztos a szél fújta oda a rovást....
Én azt nem értem, hogy miért nem lehet utánanézni valós forrásoknak? Nem először vagyok kénytelen figyelmeztetni: bocskaiban és piros fehér zöld köpenyben is lehet legalább akkorákat hazudni mint kaftánban - sőt az ilyen István gyalázó ökörségeket hangoztatók jelentős részénél ott van alatta a kaftán is. Még szegény Badinyi Jós Feri bácsi is beugrott nekik, kishíján lerombolva az egész életművét.
"Mai ismereteink szerint legalább 8 ezer éves ez az ősi írásunk. " Ez legalább igaz, a tatárlakai korongok és a Tordos-Vincsa kultúra legalább ilyen idős de szerintem még régebbi is.
Konkrétan ezeknek az említett pálcáknak nem ismerem a történetét, így véleményt se mondhatok róluk. Mindössze néhány súlyos tévedést igazítottam ki.