Néhány elhazudott szavunk jön, rendezzük kicsit a sorokat))...
"ágyú" : ótörök vendégszónak kamuzzák és az "altag" "csagatáj" "aldag" szavakból származtatják.
Én meg inkább az ágy és gyújt szavakból teszem össze hiszen így értelmes és képleíró magyarul. Nem kell a Boszporuszig menni hogy megfejtsük a szót: Ez egy beÁGYazott eszköz amit GYÚjtással hozunk működésbe.
És máris itt a megvilágosodás mert készen is vagyunk ezzel. A gyufa szavunkban már van példa a gyújt szó levágására. A kamugyárosok szerint ez utóbbi ismeretlen eredetű szó, míg az ágy meg szerintük finnugor eredetű és volj, valj, vuode szavakból lett. (azt nem tudom, hogy a tökömbe lesz ebből ágy)
Végül ótörökké varázsolták az összetevőket. Ezt nevezem én igazi varázslatnak))... nem gyenge eseményláncolat ez.
"fázik": nagyon amatőr az ugor kori örökséges magyarázat. Magyarul értelmes és logikus képleíró szó egyszerűen képezve: ha hideg van akkor fát kell keresni és tüzet gyújtani, a fával ügyködünk azaz fázunk. Ez olyan mint a kártya amivel meg kártyázunk. A fával meg fázunk, a szóban a lényeg egyszerűen...
"cserép" : állítólag a délszláv eredetű crep szóból. Baromság, ez egy magyarul egyben hangutánzó és képleíró szó is. CsERren-csörren és ez a dolog még REPed is és máris kész a szó, nem olyan bonyolult ez. A szláv torzította el a magyarul még értelmes hangalakot meg tette ilyen nyelvtörővé a cuccot számukra.
"rezonál" : elsőre idegennek tűnhet, pedig nem szükséges Rómáig utazni hogy értsük ezt: a szóban ott a zene, a zenél és a rezgés meg a réz is. A réz zenél? Bizony zenél, amúgy kiváló hangszer alapanyag, ez nem véletlen. Nem lepődnék meg ha kiderülne hogy volt ez valaha rezenél is valamikor...
"mese": első ránézésre értelmetlennek tűnhet pedig nagyon is értelmes: mi is a mese voltaképpen?... Kitalált történet mondjuk. Vagy ami még jobb: MEgSEm történt ESEmény ez. És hoppá meg is érkeztünk. Ez a 4 betűs szó csodálatosan tömörít másik 3 szót plusz megfordítva is az ESEMényt adja vissza. Profin alkotott szó és értelmes.
"kurva" : egy nő aki folyton meg van kurva egyrészt)) értelmes. De nem csak a fizetett kéjnőre mondják ezt, elég ha egyszerre kavar több palival is. Mert akkor KöRbe van UdvaRolVA és kész is a tömörített verzió.
Ebből is az látszik hogy a magyar kurva az értelmesebb))...