Gabivagyok11 Creative Commons License 2021.12.20 0 2 338

Ez ennyire nem bonyolult, megpróbálom összefoglalni, mi miatt számolnak az egész világon (szakmailag komoly klinikák) graftokban. 

Ez egyrészt az (amit magadtól is kikövetkeztettél):

1. Hogy graftokat ültetnek át a műtét során (mindegy, hogy FUE/strip), nem hajszálakat, ezért így adekvát számolni (korábban vmelyik klinika ezzel is trükközött, hogy kisebb tűmérettel dolgoznak, és ők csak egy hajszálas gratokat tesznek át (és elnevezték komikus módon maguknak a nem létező módszert:)
  2. Nagyon nem mennék bele, de a lényeg hogy az átültetett hajnak van egy ún. "fedési értéke" (ezt több klinika használja mostanra a konzultációkon is, ahogy olvasom), ami egyszerűen annyit jelent, hogy a bizonyos típusú graftból egy adott sűrűségben átültetett haj mennyire takarja a fejbőrt, magyrul mennyire fed. Elméletben jól hangzik, hogy akkor ültessenek át minél többhajszálas graftokat (a páciens is jól jár, az orvosnak is kevesebbet kell dolgoznia, hamarabb kész a műtét), de az emberi fej attól függően, hogy hova ültetnek be graftokat, természetes módon különböző hajszálszámú graftokat tartalmaz (erről szintén vannak itt a fórumon ábrák, ezeket még én másoltam be, ezek a szakai elvek azok, ami miatt igényes a műtét, és amit elméletben minden orvosnak be kellene tartania), ez röviden annyit jelent, hogy csak bizonyos helyekre szabad 3-4 hajszálas graftokat ültetni (főleg a fejtető középső része), a hajvonalhoz közelebb pl. már kisebbeket 2-es, és egy hajszálas graftokat ültetnek be, viszont ezeket sűrűbben. Ennek a hátránya, hogy időigényesebb, nehezebb műtétechnikaialg, viszont szebb, természetesebb lesz az eredmény. Szóval nem ilyen egyszerű sajnos, ahogyan azt gondolod, remélem ebből kicsit világosabb. 
  3. Sajnos a feketeleves: több internetes beszámoló van fent, ahol pontosan az igazolódik be, ami mindenki féleleme: nem azt kapja, amiért fizet (korábban már én is leírtam és talán még valaki, olvass utána), hajszálszámban ment a műtéti végösszeg kiszámolása több esetben, és mindegyik során gyanúsan magas volt a "páciens adottsága": valahol 900 valahány graftból lett több, mint 3000 hajszál, és ez alapján számolták az összeget a hölgynek, amikor olvastam olyan klinikát keresett, aki kijavítaná, nem tudom hol tart a dolog (ő csak egy volt, mind ugyanazon a helyen sajnos).
  4. Feketeleves+1: ha hajszálszámban számolnak és (sajnos) feltételezzük azt, hogy valami speciális kedvezménnyel próbálják ezek a helyek becsábítani a "vevőt", és nem éppen etikusan működnek, akkor azzal tudnak több bevételt szerezni, ha minél több hajszálat tartalmazó graftokat ültetnek be elsősorban, és csak másodsorban figyelnek a graftok temészetes elosztására.

Ha ez pluszban segít: az egész bolygó hajátültetési szakemberei csak nem trükköznek mind, finomítva: komoly orvosok kevésbé szoktak trükközni, mint reklámszakemberek, ezért érdemes "józan ésszel figyelni", és külföldön is olvasgatni, ez segít a döntésben.

Előzmény: Dibzu (337)