HahnG Creative Commons License 2021.12.20 0 0 14551

Sziasztok!

Már jó régen írtam ide, talán lassan 10 éve. Azt hiszem, akkor is mást gondoltunk valamiről Lászlóval. :) Ez persze nem baj, mert mi legalább gondolkodunk ilyen dolgokon és bár szerintem a szakmai véleményünk több dologban egyezik, mint amiben nem, most úgy néz ki, hogy találtunk valamit, amiben nem értünk egyet.

Mindentől függetlenül csak arra szeretnék reagálni, amit a cikkből László kiemelt. Nem vitatkozni szeretnék, csak néhány megjegyzéssel kiegészíteni a leírtakat, hogy jobban érthető legyen, hogy mit - és, hogy miért - írok.

Továbbra is tartom azt a gondolatomat, hogy a vlies nagyon sokszor csak matracvastagságot növel és némi kényelmet ad. Ahogy László is írja, vannak vastag és funkcionális huzatok, amelyek steppeletlenek. Én ezekből a jó minőségű huzatokból szeretnék többet látni a hazai piacon (is). Nem csak egy Tempur vagy egyéb jól csengő márkák engedhetik ezt meg maguknak, hanem a magyar gyártók is. 

A szellőzés és a nedvességelvezetés remek dolog, de saját tapasztalatom szerint - és én is túl vagyok néhány tízezer matrac eladásán - a vastag steppeletlen huzatok nem maradnak le ezektől a vlies-zel megsegített matracoktól. Lehet őket mosni is. Sőt. Még egyszerűbb is őket mosni szerintem, mint a nagyon vastag, vattával megtömött darabokat. (Persze a legjobb megoldás a matracvédő, azt orrba-szájba lehet mosni.)

Nyilván ti is tudjátok - aki egy kicsit mazsolázik matrac témában a neten az könnyen megtudja, hogy én egy kis "szaküzletet" vezetek. Egy olyat, ahol nem kell, hogy feltétlenül meghasson, hogy mi az "átlag" itthon, vagy akár Nyugaton. Engem nem az átlag érdekel, engem az érdekel, hogy hogyan lesz valami jó vagy jobb. És én - sok más gyártóhoz hasonlóan - nem a vastagon steppelt matracokban látom az értéket. Én inkább fizetek többet egy nem töltött huzatért és adom azt el. Vagy éppen fogok egy vékonyabb huzatot és kísérletezem azzal.

Nagyon fontos emellett leszögeznem, hogy nem azért "domborítom" a steppeletlen huzatokat, mert nekem csak az jutott. Azért árulom ezeket, mert ebben hiszek. Mert, hiszem, hogy ezek jobbak. Nyilván, aki kicsit is ismer, azt pontosan tudja, hogy ha akarnám, akkor holnaptól árulhatnék én is vastagon steppelt huzatú matracokat. Vagy akármit. Minden kapcsolatom megvan hozzá. Csak nem akarom. Ez fontos dolog, hogy ha meg akarjuk érteni a szemléletemet. Azért árulok valamit, mert hiszek benne. Nem pedig azért marketingezek valamit, mert az jutott. 

Fenntarthatósági szempontból ugyancsak nem értek egyet azzal, hogy túl sok vlies-t használjunk. Persze, ahogy László írja, ez egy szakmai döntés. Csak ebben az esetben nekem úgy látszik, hogy élesen eltér a szakmai véleményem egy csomó gyártótól. (De abban biztosan egyetértünk Lászlóval, hogy a hazai piacon - meg úgy általában is - a "szakmai" döntések igen jelentős része inkább árazás-technikai vagy pedig üzletpolitikai döntés, nem pedig "matrac szakmai", már ha beszélhetünk egyáltalán "matrac szakmáról" Magyarországon. Legalábbis szerintem.)

Az utolsó bekezdés, amelyet kiemeltél: "Vannak olyan matrachuzatok, ahol egy vastagabb töltet kerül rögzítésre a huzat belsejében, majd a matrac bizonyos pontjain ezt az anyagot mélyen lesteppelik. Én azt ajánlom, hogy ezt a fajta steppelést kerüljük el". Ebben az esetben is tartom, amit írtam. Ez abból a saját tapasztalatból építkezik, hogy a vásárlók egyre érzékenyebbek. Egyre jobban megérzik, ha a tűzés miatt a matrac egyik pontja centikkel lejjebb helyezkedik el, mint a másik. Ettől óva intek mindenkit. Természetesen én is találkoztam már nagyon drága matracokkal, ahol így történik a tűzés. Én nem ajánlanám senkinek. Persze, mindig minden cikkemben ott van, hogy próbálni, próbálni, próbálni. Biztosan lesz, akinek ez jön be. Árultam ilyen matracot - szerintem te is árultad, török volt, rugós volt és baromi puha - sokszor kaptuk meg, hogy zavaró ez a megoldás.

Még egy gondolat. Lehet, hogy valahol félreérthetően fogalmaztam, mert nekem nincs gondom azzal, hogy a huzatban műszál van. Sőt... Én csak azt mondom, hogy ne használjunk többet, mint amennyit muszáj.

Kicsit sajnálom, hogy ilyen körülmények között került elő ez a cikk, dehát ez van. A téma egyébként nagyon fontos és hasznos, úgy gondolom, hogy a közeljövőben nagyon nagy változások lesznek huzat fronton. 

No, csak jó volt valakivel megint nézőpontot ütköztetni. 

Üdv,

Hahn Gábor

Előzmény: Alváskultúra (14550)