Mr Spock Creative Commons License 2000.01.03 0 1 302
Kedves Mindenki,

Ez is Amerika, avagy az erem masik oldala.

Mielott kijottem (1973), sokat hallottam a feketek problemajarol, es felhaboritonak tartottam a fehereknek a hozzaallasat. De aztan ahogy egyre tobbet tudtam meg a dologrol, lassan kezdett a velemenyem valtozni. Vegulis hivatalosan mar a mult evszazadban eltoroltek a rabszolgasagot (a feherek, nem arrol volt szo hogy a feketek felszabaditottak magukat), es a 60-as evekben a meg hatramarado nehany megkulonboztetos torveny el lett torolve, es a feketeknek kimondott elonyok lettek eloirva. Es akkor most szemelyes tapasztalat leirasa jon:

1. Ulok az orvosi szobaban egy Julius 3-an. Egy nappal kesobb nagy amerikai unnep, amire az amerikaiak nagyon buszkek. Szemben velem ul egy masik orvos, fekete. Az egyik legjobban meno orvosrol volt szo, koztudottan gazdag, stb. Szoval ulok, es megkerdezem tole:
En:"Mit fogsz csinalni holnap"
O: "Miert kerdezed"
En: "Haaat.....holnap unnep, sokan mennek nezni a tuzijatekot......"
O:"Unnep? Milyen unnep?"

Meglepodve nezem. En meg csak nehany eve vagyok itt es tudom hogy milyen unnep, o meg nem tudja. Lehetseges ez? Mondom....

En:"Julius 4-e van holnap".
O:"Az az amerikaiaknak az unnepe. En nem vagyok amerikai."

Meglepodve nezem. Tobb idegenbol jott dolgozott abban a korhazban, de konnyu felismerni oket az akcentusukrol. Neki nem volt, legalabbis nem hallottam. Mondon.....

En:"Erdekes, azt hittem hogy USA-ban szuletett vagy, hiszen nincs akcentusod"
O:"Jol hitted, USA-ban szulettem".
En:"Akkor hogyhogy azt mondod, hogy nem vagy amerikai"
O:"Nem vagyok amerikai. FEKETE VAGYOK!"

En: majdnem leestem a szekrol a meglepetestol. Nem valami elnyomott rabszolgarol volt szo, nem is valami elnyomott rabszolgasag utani feketerol volt szo, hanem valakirol aki Mercedessel jart, uszott a penzben, stb. Kesobb sok mas megnyilvanulasat lattam annak, hogy a feketek azok, akik eloitelettel vannak a feherekkel szemben, ritkan lattam a megnyilvanulasat a forditottjanak. Egyedi eset volt? Lehet, de gyorsan itt van egy masik, szinten velem tortent meg.

Felesegemnek szuksege volt egy nogyogyaszra, es akkor en meg sebeszkedtem. Korbekerdeztem a korhazban, hogy ki egy jo nogyogyasz. Valaki mondott egy nevet. Elmentunk. A rendelo egy fekete kornyeken volt (nem nehez Washingtonban), es a doki is fekete volt. A rendelo varoszobajaban mi voltunk az egyetlen feher par. Bejutunk a dokihoz, aki rendesen ellatta felesegemet, de utana leultetett minket es elmagyarazta, hogy most ellatta a felesegement, hiszen kollega vagyok, de keressunk egy masik nogyogyaszt, MERT.....ez egy fekete kornyek, es a varoszobaban nem nezunk jol ki mint feherek, es esetleg zavarjuk a "rendes" pacienturajat. Udvariasan mondta mindenzt, es meg hozzatette azt is, hogy "ezt te biztosan megerted".

Nem ertettem. Illetve ertettem azt hogy mi tortenik, de nem ertettem, hogy amig a feketek sirnak allandoan a faji megkulonboztetesrol, hogy lehet, hogy miota USA-ban elek, pont a forditottjaval talalkozom szembe, egyik eset a masik utan. Es azota, szamtalan hasonlo, kisebb vagy nagyobb megnyilvanulasat lattam a "feketek a feherek ellen", amig az ellenkezojerol csak hallottam, magam szemelyesen soha nem tapasztaltam, illetve nem voltam szemtanuja.

Gabor