Alváskultúra Creative Commons License 2021.12.19 0 1 14550

Kedves Vebber,

ez valóban egy hosszú cikk rengeteg RENGETEG!!!! téves és félrevezető információval. Tényleg csak egy-két példa:

Miért van a vlies töltőanyag a matrachuzatban?

Nagyon röviden és tömören: azért van benne, hogy a huzat jobban bírja a strapát és lágyabb, puhább tapintású legyen.

Valóban kapunk egy felületi komfortot, de a legfontosabb feladata a nedvességszabályozás, az éjszakai testpára befogadása és gyors elpárologtatása. Természetesen ez egy plusz munkafolyamat, plusz 2 alapanyag, plusz idő és plusz pénz. Persze vannak steppeletlen matrachuzatok, de ezek nagyon vastag és funkcionális alapanyagból vannak (lásd pl: Tempur)

Tehát az megbeszéltük, hogy kell bele valamennyi vatta. De nem mindegy, mennyi. Nagyon sok matracos azt játsza, hogy telerakja ilyen töltőanyaggal a matracot, hogy megemeljék a magasságát.

Az átlagosan Nyugaton is elfogadott érték mosható matrachuzatok esetében a flíz mennyisége 300gr/m2, szinte bármelyik német márka mosható termékeiben ezt az értéket találjuk. És igen műszál. A világon mindenhol. És ez így jó, így lesz mosható, alaktartó, csomósodás-mentes. Mosható matrachuzatokban ne keressünk nagyon természetes anyagokat. Nem azért mert bárki is spórolna, hanem mert nem alkalmasak a mosásra. Persze van tencel, Lyocel, bamboo, corn, minden is van:-), de inkább csak jelzés-értékkel.

Tehát az megbeszéltük, hogy kell bele valamennyi vatta. De nem mindegy, mennyi. Nagyon sok matracos azt játsza, hogy telerakja ilyen töltőanyaggal a matracot, hogy megemeljék a magasságát.

Hogy ki milyen és mennyi töltőanyagot használ azt szerintem bízzuk a gyártókra. Persze természetes, hogy ha valaki csak steppelés és töltet nélküli huzatot árul, akkor azt fogja domborítani. Hogy pl egy rugós matrac esetében ki milyen komfortréteggel, milyen steppelésű vagy tűzésű huzatot használ az minden esetben egy szakmai döntés és a legutolsó esetben sem általánosítanék, hogy ez vagy a megoldás jobb vagy rosszabb.

Vannak olyan matrachuzatok, ahol egy vastagabb töltet kerül rögzítésre a huzat belsejében, majd a matrac bizonyos pontjain ezt az anyagot mélyen lesteppelik. Én azt ajánlom, hogy ezt a fajta steppelést kerüljük el

Ez szerintem egyszerűen hülyeség! A világ legjobb minőségű, a felső kategória legismertebb termékei, a tradicionális boxsping és kontinental ágyak-matracok kivétel nélkül KIVÉTEL NÉLKÜL ezzel a tűzött megoldással készülnek. A képen egy kb 15 000 000 forintos (tizenötmillió) matrac van és mondjuk nem tíz éve kezdték, hanem 1850 körül, amikor Petőfi Sándor még a pusztában kardozgatott). Annyira azért csak nem lehetnek tapasztalatlanok és idióták...

Ez tényleg csak pár gondolat, végig lehetne menni a cikken, de így vasárnap délelőtt szerintem ennyi ízelítő mindenkinek elég lesz ebéd előtt:-))

Kellemes vasárnapot mindenkinek!!

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Előzmény: Vebber (14544)