Hááát...kérlekszépen, a hortenziának köztudottan megnő az orra, ha hazudik! :D
Semmi köze a citrusokhoz, de a talaj savasságát egészen jól lehet tesztelni vele. A kék hortenzia ugyanis rózsaszínűvé válik, ha a talaj nem eléggé savanyú. Szeretek velük játszani, próbálom olyan savassá tenni a földjüket, amennyire képes vagyok rá, ezért is vettem a Ph mérőt. Új játék, gyakran használtam a nyáron, és akkor jöttem rá, hogy mindegy mit teszek, csak idő kérdése, hogy mikor lesz újra semleges a talaj. A döbbenet az volt számomra, hogy a lekomposztált fenyő is jó esetben 6,5. Nem katasztrófa ez, csak szeretném érteni. A kénpor pl. jól működik egy határig, de ha eltúlzom, megégeti a gyökérzetet.
A citrusokhoz sem értek, ezért garázdálkodok itt. Néhányan egészen profik vagytok, gondoltam lopok ötleteket. Az ember mindig tanul valamit, vagy a saját kárán, vagy másoktól. Rábeszélt pl. egy ismerős kertészbolti eladó vagy két éve, hogy minek nekem vaskelát, a vasgálic sokkal olcsóbb. Két év után kezdett a dolog gyanús lenni, utánaolvastam a témának, és vettem rendes vaskelátot, ami a semleges, sőt, a lúgos talajban is működik. Méregdrága volt, de megérte, mert a citrusok szépen magukhoz tértek. A citromsavas trükköt meg itt olvastam.
Aztán, ha valamit rosszul tudok, hát bocs...majd felhomályosít valaki.
Na, most kisütött a nap, az üvegházban lett hamarjában 20 fok. Nem számít szerintem semmit, ez néhány óráig tart csupán, amíg direkt napfényt kap.